Ingezonden persbericht


Dierenhulp Venezuela - april 2005

Dierenleed in kaart gebracht

Er is nog altijd veel mis

Voor het 7e jaar presenteren wij de jaarlijkse lijst van landen waar dierenleed op zeer grote schaal voorkomt. Deze jaarlijkse lijst wordt samengesteld aan de hand van meldingen gedaan door organisaties, toeristen en lokale bevolking. Deze lijst geeft een goed beeld van die landen waar dierenleed en mishandeling van dieren aan de orde van de dag zijn. In de loop der jaren zijn meer landen toegevoegd op de totale lijst wat een beeld geeft van het reisgedrag van o.a. de Nederlander.

Opvallend aan de huidige lijst is de wisseling van plaatst tussen Spanje en griekenland, dit werd mede veroorzaakt door de Olympische Spelen die in 2004 werden gehouden waardoor Griekenland aanzienlijk meer bezoekers trok dan in een 'normaal' jaar. Tevens zijn bij de samenstelling van dit jaaroverzicht de drie eilanden Aruba, Curacau en Bonaire samengevoegd onder Nederlandse Antillen en niet langer meer afzonderlijk vernoemd. Stichting Dierenhulp Venezuela houd deze meldingen al sinds 1998 bij om een beeld te krijgen en te geven over de talloze problemen ten aanzien van dieren en de omgang met deze dieren. Hieronder vallen naast de 'normale' huisdieren als hond en kat ook paarden, ezels, stieren, vogels, schildpadden, geiten etc. Gebasseerd op waarnemingen in de betreffende landen komt de lijst jaarijks tot stand. Stichting Dierenhulp Venezuela is als organisatie zelf aktief in o.a. Venezuela, De Antillen, Griekenland en Spanje. Met name op het gebied van het steriliseren en castreren van dieren om toekomstig dierenleed te voorkomen. Daarnaast wordt op scholen voorlichting gegeven over de omgang met dieren in zijn algemeenheid. Dierenhulp Venezuela propageert niet het naar Nederland halen van deze dieren omdat dit geen wezenlijke bijdrage levert aan het meestal structurele probleem in de betreffende landen. Ook dieren die in Nederland in asiels verblijven verdienen een eerlijke kans om een goed huis te krijgen. Echter incidentieel komt het wel eens voor dat men tijdens een vakantie of verblijf in het buitenland 'verliefd' wordt op een dier en dan bevelen we altijd aan om het dier volgens de geldende regels naar Nederland te laten gaan. Dit altijd onder begeleiding van de nieuwe eigenaar.

De lijst zoals deze er momenteel uitziet kent een aantal opvallende wisselingen ten opzichte van vorig jaar. Zo is China de top 10 binnengekomen en staat ook Korea hoog op de lijst. De top 10 ziet er alsvolgt uit:
1 - Griekenland, 2 - Spanje, 3 - Venezuela, 4 - Nederlandse Antillen, 5 - Italie, 6 - Korea, 7 - Portugal, 8 - Roemenie, 9 - Thailand, 10- China.

De volledige lijst is te zien op www.dierenhulp.nl Hier vindt u tevens uitgebreide informatie over de diverse dierenhulp projecten.

Fotobijschrift: Een van de duizenden dieren die hopen een tweede kans te krijgen. Foto SDV



Ingezonden persbericht