Siemens

Persbericht

CST 0504.663 nl

Den Haag, woensdag 13 april 2005

Windturbines in stedelijke omgeving plaatst op 14 april proefturbine op Siemens kantoor in Den Haag

Het samenwerkingsverband Windturbines in stedelijke omgeving plaatst op donderdag 14 april a.s. een zogenaamde WindWall windturbine op het Siemens kantoor in Den Haag. De proefopstelling is een initiatief van de Haagse Hogeschool, de Gemeente Den Haag en Eneco Energie.

De opstelling voor in principe één jaar biedt studenten van de Haagse Hogeschool de mogelijkheid tal van metingen aan de turbine te verrichten. De gemeente Den Haag, Eneco Energie en Siemens Nederland, die de opwekking van duurzame energie stimuleren, hebben de plaatsing mogelijk gemaakt.

De WindWall wordt op daken in de stedelijke omgeving geplaatst. Door zijn hoge plaatsing, zijn horizontale as en de mogelijkheid hem in de kleur van het gebouw te spuiten, gaat de installatie op in zijn omgeving. Daarbij maakt de gazen kooi hem veilig voor vogels. De turbine die bij voorkeur op het zuidwesten staat gericht - de meest voorkomende windrichting in ons land krijgt zijn energie niet alleen uit de horizontaal aanstromende wind, maar ook uit de wind die opstijgt langs de gevel van het gebouw. Het vermogen van de WindWall is afhankelijk van zijn afmetingen. In dit geval bedraagt dat ca. 2,5 kW, waarbij de opgewekte energie rechtstreeks aan het elektriciteitsnet van Siemens wordt afgegeven.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Donderdag 14 april bestaat de mogelijkheid de plaatsing van de WindWall te fotograferen.
De installatie wordt vanaf 13.00 uur met een grote kraan op het dak van het Siemens kantoor gehesen.
Als u hier belangstelling voor heeft, kunt u contact opnemen met ondergetekende:
Bernard H. Bos, Siemens Persvoorlichting
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com