STAP

STAP: Hoogervorst moet poot stijf houden bij alcoholbeleid

Hogere accijns op mixdranken in Duitsland effectief

De voorstellen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen worden op 14 april a.s. in de Tweede Kamer besproken. STAP maakt zich zorgen over het verzet van deze maatregelen vanuit de alcoholindustrie. Het schrikbarend hoge alcoholgebruik onder kinderen en jongeren in Nederland vereist echter dat Hoogervorst zijn plannen moet kunnen uitvoeren. Volgens STAP moet Hoogervorst nu zijn poot stijf houden. Recente berichten uit Duitsland bewijzen het gelijk van Hoogervorst.

Beperken beschikbaarheid mixdranken werkt
Hoogervorst kiest voor een brede aanpak: effectieve handhaving leeftijdsgrenzen, invoering van een speciale breezeraccijns en beperking van alcoholreclame op radio en tv. Hoogervorst wil ook ouders aanspreken waardoor mogelijk ook thuis de beschikbaarheid van alcohol wordt beperkt. Deze maatregelen van Hoogervorst sluiten volledig aan op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Die bevestigen dat alleen het drastisch beperken van de beschikbaarheid van alcohol het gebruik onder jongeren zal terugdringen. De alcoholindustrie verzet zich tegen de voorstellen van Hoogervorst. Wim van Dalen, directeur van STAP : 'De alcoholindustrie verwacht weinig van de voorstellen omdat hun marketing-speelruimte wordt beperkt en ze de omzet van alcoholhoudende mixdranken verder weg zal zien zakken'. STAP verwijst naar het succesvolle voorbeeld in Duitsland waar de breezermarkt sinds de invoering van de speciale accijns, bijna volledig is ingestort.

Extra accijns op zoete mixdranken in Duitsland effectief Hoogervorst wil een speciale accijns invoeren op mixdranken met als resultaat dat de verleidelijke mierzoete alcoholhoudende drankjes 60 eurocent per flesje duurder worden.
In Duitsland is de accijns op mixdranken sinds augustus 2004 verhoogd tot ruim 1 euro. Het resultaat is spectaculair. Rolf Huellinghorst (directeur DHS, Deutsche Haupstelle für Suchtfragen):'De markt van mixdranken is in Duitsland volledig ingestort, de omzet is significant en buitenproportioneel gedaald. In april worden de cijfers definitief bekend gemaakt'.

De opbrengst van verhoogde accijns, die veel lager uitvalt dan verwacht, wordt in Duitsland aangewend voor een nationale preventiecampagne tegen het gebruik van mixdranken.

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 24 maart 2005 dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl
www.alcoholenbeleid.nl

24 mrt 05 11:38