CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 14 april 2005
CDA pleit voor ouderenteams ter bestrijding van het sociaal isolement

In de Raad werd vandaag onder andere over de afdoening van de motie Duys gesproken. In deze motie werd gevraagd om de dienstverlening van de formulierenbrigade te verspreiden over de stad. Het CDA stemde in met de afdoening van de motie, omdat wethouder Bolsius ervoor heeft gezorgd dat 500 klantmanagers van de sociale dienst en sociale raadslieden, ouderen ondersteunen bij het invullen van formulieren en aanvragen van dienstverlening.

In haar bijdrage verzocht fractielid Karen Duys het College om met ouderenteams te komen. Steeds meer ouderen leven in stille armoede, sociaal isolement en eenzaamheid. In de deelgemeente Alexanderpolder heeft de dienst SoZaWe een ouderenteam. Zij gaan in gesprek met de mensen waar ze op bezoek gaan. Indien de ouderen dat zelf willen wordt er gepraat over de dieper liggende oorzaken die aan sociaal isolement ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld rouwverwerking, schulden etc. Met hen wordt dan een traject opgestart waarbij deskundigen worden ingeschakeld om de problemen op te lossen. Zo worden zij niet van het ene naar het andere loket gestuurd. Dit werkt erg goed en heeft het gewenste effect.

In Prins Alexander wordt dus zeer intensief ingezet op het bezoeken van ouderen die zeer kwetsbaar zijn en geen of weinig contact hebben met de Sociale dienst. Het CDA zou graag zien dat dit in de rest van de stad ook gebeurt. Duys vroeg de wethouder dan ook om in september bij de behandeling van de ouderennota met een uitgewerkt voorstel te komen om zulke teams in de stad te realiseren. De wethouder heeft positief gereageerd op dit verzoek.