Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VRIJSCHRIFT/FFII --


---

Tweede ronde Europarlement wakkert strijd rond softwarepatent opnieuw aan
---

Het Europees Parlement start vandaag, 14 april, met de tweede lezing over de softwarepatent-richtlijn, die nu al een van de woeligste uit de Europese geschiedenis genoemd wordt. Ook in deze nieuwe fase staan voor- en tegenstanders van softwarepatenten lijnrecht tegenover elkaar. Een brede groep van bedrijven, ontwikkelaars en organisaties zoals de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) roept het EP op om opnieuw duidelijkheid te scheppen en software-octrooien te verbieden. Om hun eisen kracht bij te zetten, is een schrijfactie gestart. Eerder verzamelden ze al 400.000 handtekeningen via een petitie.

"Softwarepatenten vormen een rechtstreekse bedreiging voor de Europese softwaresector", vertelt Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van FFII. "Vooral kleine bedrijven lopen het risico aangevallen te worden door de patentadvocaten van hun multinationale concurrenten. Die vragen dan te betalen voor het gebruik van een simpel software-idee. Een nieuwe Europese richtlijn moet dergelijke wantoestanden in Europa voorkomen. Het auteursrecht is veel beter geschikt voor de bescherming van software."

Ondertussen blijft de kritiek groeien op het ongenuanceerde voorstel van de Raad van Ministers. Zo spreekt de grootste Europese koepelorganisatie van het MKB, UEAPME (11 miljoen leden, waaronder MKB Nederland), zich zeer kritisch uit over de tekst:

In zijn huidige vorm zou deze richtlijn schadelijk zijn voor het MKB. We zijn bezorgd dat de richtlijn tot monopolievorming leidt in de softwaresector en een barrière vormt voor innovatie bij het MKB en micro-ondernemingen.

>>> bron: Zie het origineel



Ook Graham Vickery, verantwoordelijke voor ICT-beleid bij de OESO, drukt zich in die zin uit:

Ik deel de zorgen van de kleine Europese softwarebedrijven over de wet. Als die er komt, worden eindeloze rechtszaken van grote, rijke bedrijven tegen kleinere mogelijk. Het probleem bij softwarepatenten is namelijk dat software vaak niet specifiek genoeg kan worden omschreven. Dus krijg je al gauw interpretatieverschillen en rechtszaken. Als de Europese Unie software patenteerbaar maakt, komt dat eigenlijk neer op het doorsluizen van geld naar advocaten.

>>> bron: Trouw, 31 maart, http://www.ffii.be/oeso

Het Europese MKB en gebruikersorganisaties richten nu hun hoop op de leden van het Europees Parlement. Die kunnen de eerdere amendementen opnieuw in de tekst zetten of de tekst in zijn geheel verwerpen. FFII roept alle belanghebben op om hun Parlementaire vertegenwoordigers aan te schrijven. "Noem het gerust vijf voor twaalf voor de Europese ICT-sector. We hopen dan ook dat alle belanghebbenden hun zorgen te kennen geven aan het Europees Parlement" , benadrukt Van Uytvanck.

>>> http://www.ffii.be/schrijfactie/ep


---

Verdere informatie

---

De Europese consumentenorganisatie BEUC (waar Test-Aankoop en de Consumentenbond deel van uitmaken) vraagt het Europees Parlement om opnieuw de amendementen uit eerste lezing aan te nemen: >>> http://www.ffii.be/doc/beuc.pdf

Veelgestelde vragen over softwarepatenten
>>> http://www.softwarepatenten.be/faq.html


---

Contact

---

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +31 6 100 99 063

Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +31 6 5425 6426

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.org
tel. +31 6 275 879 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.org

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

News mailing list
News@vrijschrift.nl
http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/news