VVD



14 apr 2005 - Dezentjé Hamming op de bres voor concurrentiepositie Rotterdamse haven

VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming wil zo snel mogelijk opheldering van Landbouwminister Veerman over de nieuwe tarieven van de Plantenziektenkundige Dienst (PD). De PD keurt onder andere fruit in de Rotterdamse haven. De tarieven van de PD zijn onlangs exorbitant verhoogd. ,,We spreken dan niet over een klein percentage, maar van een verdriedubbeling. Dit is echt onvoorstelbaar'', zegt Dezentje Hamming.

De EU-richtlijn voor controles op fruit en planten is door Nederland als één van de eerste EU-landen ingevoerd. Landen zoals België, Duitsland en Frankrijk maken weinig haast en hanteren dus nog steeds de oude tarieven. Als gevolg van de Nederlandse tariefsverhoging wijken bedrijven uit naar omringende havens om hun fruitlading af te leveren. ,,Dit is rampzalig voor de Nederlandse concurrentiepositie. De havens van Antwerpen en Hamburg hanteren deze tariefverhoging niet, dus het is nogal wiedes dat er een kleine omweg wordt gemaakt.'' In Nederland bestaat een tarief dat twee keer zo hoog ligt als in België.

De woordvoerster wil dat de tarieven snel aangepast worden. Zij wil dat de eerlijke concurrentieverhoudingen - zoals die gelden in de Europese Unie - ook in dit geval worden gerespecteerd en gehanteerd. ,,Ik wil het niet zien gebeuren dat de Rotterdamse haven wordt gemeden door onnodig hoge tarieven. De overheid jaagt bedrijven weg uit Rotterdam. Dat is onzinnig. Onze haven is onontbeerlijk voor onze economie, dat zou de minister toch moeten weten.''

Hieronder treft u de vragen die Dezentjé Hamming heeft gesteld

Schriftelijke vragen van het lid Dezentjé Hamming (VVD) aan de minister van LNV inzake de verslechterde concurrentiepositie van Nederland door de nieuwe tarieven Plantenziektekundige Dienst.

1. Is het de minister bekend dat de geïntroduceerde tarieven van de Plantenziektekundige dienst (PD) bijdragen aan een verslechtering van de concurrentiepositie van Nederland bij de import van o.a. fruit?

2. Is het de minister bekend dat omliggende landen zoals België weinig aanstalten maken met de implementatie van de fyto-richtlijn en hierdoor veel lagere tarieven in rekening brengen?

3. Waarom vindt de minister het acceptabel dat de Nederlandse tarieven per 1 april méér dan het dubbele bedragen van bijvoorbeeld België? Deelt de minister de mening van de VVD fractie dat de verdriedubbeling van de Nederlandse PD-tarieven per 1 april onmiddellijk ongedaan moet worden gemaakt?

4. Deelt de minister de mening van de VVD fractie dat het uitgangspunt van een kostendekkend tarief in principe te huldigen is mits dit niet leidt tot een verstoring van het level playing field in de Europese Unie? Is de minister bereid het principe van kostendekkendheid bij de PD-tarieven ondergeschikt te maken aan dat van level playing field binnen de EU?

5. Is de minister bereidt de tarieven met terugwerkende kracht aan te passen aan de hoogte van de tarieven in ons omringende landen? Zo nee, is de minister bereid met terugwerkende kracht een lager forfaitair tarief in te voeren volgens de fyto-richtlijn? Zo nee, waarom niet?

6. Kunt u de Kamer informeren welke tariefstructuur de andere landen hebben gekozen bij de implementatie van de fyto-richtlijn?

7. Waarom loopt Nederland voorop met het vroegtijdig implementeren van deze richtlijn die daardoor de concurrentiepositie van Nederland schaadt? Is de minister het met de VVD fractie eens dat de nieuwe tariefstructuur eigenlijk pas moet worden geïntroduceerd als andere relevante EU landen overgaan tot implementatie van de fyto-richtlijn? Zo nee, waarom niet?