PERSBESLUITENLIJST
Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
19 april 2005 het volgende besloten:
Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van
12 april 2005 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar
1. Bijdrage Stichting Business Development Friesland
Voor de versterking van de concurrentiekracht van het Friese bedrijfsleven wordt een bijdrage beschikbaar gesteld van E 15.000 aan de Stichting Business Development Friesland. Het bedrag wordt ingezet voor het project Nieuwe Bedrijvigheid Friesland 2. Het project betreft het op systematische wijze opsporen en ondersteunen van innovatieve bedrijvigheid met hoogwaardige arbeidsplaatsen en een goed ontwikkelingsperspectief. Dekking vindt plaats uit het Sociaal Economisch Budget (SEB). De totale kosten van dit project bedragen
E 484.000. Het grootste deel van de kosten wordt gedekt door een Kompasbijdrage en bijdragen van bedrijven.
2. Leerlingbouwplaatsen voor behoud vakmanschap in bouw
Toekomstig vakmanschap binnen de bouwsector behouden door bouwopdrachten als leerlingbouwplaatsen uit te voeren. Dat beoogt een nog te ondertekenen convenant tussen provincie, de woningcorporaties in Fryslân en Bouwradius, het landelijk kenniscentrum voor de bouwsector voor opleidingen en arbeidsmarkt. Andere convenantpartners zijn Bouwend Nederland, Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw, ROC Friese Poort, ROC Friesland College.
Het kenniscentrum Bouwradius maakt zich zorgen over het behoud van het toekomstig vakmanschap en heeft daarom het initiatief genomen om met belangrijke opdrachtgevers in de bouw, de woningcorporaties, de afspraak te maken dat zij bij de realisatie van bouwprojecten (deels) leerlingen zullen inzetten. Hierdoor kunnen leerlingen van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden invulling geven aan de praktijkcomponent in hun opleiding. Dat stelt de leerlingen weer in staat om een kwalificatieniveau voor de arbeidsmarkt te behalen.
Bouwradius heeft de provincie gevraagd het initiatief te ondersteunen en dit te onderschrijven door partner te zijn in het af te sluiten convenant. Het college heeft hiermee ingestemd.
3. Doelstellings taalnota Frysk evaluearre
De útfiering fan de Taalnota Ta rjocht komme: it fanselssprekkend plak fan it Frysk" is aardich op 'e gleed. Yn it ûnderwiis binne it ramtlearplan Frysk, de taaldidaktyk foar basiskoallen en de earste útjeften fan de Sânglês-temaboeken foar pjutten al foar hannen. De pedagogyske Akademy's binne dwaande mei de omskriuwing fan de easken foar it foech Frysk. Tegearre mei it heger ûnderwiis wurdt de stimulearjende en stjoerende rol fan de provinsje op it mêd fan it Frysk omskreaun.
Dit stiet ûnder mear yn de evaluaasje fan de Fryske Taalnota 2003-2007, dy't alle jierren hâlden wurdt. De evaluaasje wurdt foar kundskip oanbean oan Provinsjale Steaten. It doel is om PS te ynformearjen oer de stân fan saken fan de útfiering fan de doelstellings fan de Taalnota. Yn de evaluaasje wurdt by alle trije spearpunten fan de Taalnota: ûnderwiis, soarch en gemeenten- oanjûn wat bard is en wat der de kommende tiid stiet te gebeuren.
De evaluaasje wurdt mei útfierd nei oanlieding fan in moasje fan de FNP by de fêststelling troch PS fan de Taalnota op 11 juny 2003.
Oare punten út de evaluaasje binne de folgjende. By de sûnenssoarch is al ûnderskate Frysktalich materiaal oanwêzich. Ut trije stúdzjedagen -mei in foarstelling fan Tryater- 'Goed Ald' foar soarchynstânsjes komt it inisjatyf fan 6 ynstânsjes om it plak fan it Frysk yn harren eigen organisaasje fuort te sterkjen.
Dit jier sil it projekt "Frysk en Boarger" út ein sette dat der ta liede moat dat yn 2006 op syn minst 12 gemeenten omtinken jouwe oan de Fryske taal by ynformaasjedagen foar nijkommelingen. It provinsjebestjoer, deputearre Mulder, praat mei gemeenten oer de ynfiering fan in taaloardering Frysk yn it skriftlik ferkear; 10 gemeenten hawwe al sa'n oardering, foar 2008 soene dat 15 gemeenten wêze moatte en moat it Wetterskip Fryslân in taalbeliedsplan Frysk fêststeld hawwe.
Evaluaasje beskikber
4. Aanvraag noordelijke provincies voor Europees Equal-subsidie verbetering arbeidsmarktpositie
Het verbeteren van de positie van vooral jongeren op de arbeidsmarkt, dat staat centraal in de aanvraag van de drie noordelijke provincies voor subsidie in het kader van het Europese Equal-programma. Worden de aanvragen goedgekeurd, dan stellen GS voor 2005 E 25.200, 2006 E 25.956 en 2007 E 26.735 beschikbaar.
Persbericht beschikbaar
5. Portal voor Friese zorgwerknemers
De Provincie Fryslân heeft E 150.000,- subsidie beschikbaar gesteld voor het opzetten van een Friese portal voor werknemers van zorginstellingen in Fryslân. Op deze portal worden cursussen en opleidingsmodules digitaal aangeboden en uitgewisseld, het z.g. 'E-learning'. Minimaal 600 zorgmedewerkers zullen 2 opleidingsmodules via deze E-learning-portal volgen.
Persbericht beschikbaar
6. Plan van aanpak KRW Rijn Noord en notitie aanpak GGOR
Het Plan van aanpak voor de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in het stroomgebied Rijn-Noord is door het college aangenomen. De KRW schrijft voor dat de Europese lidstaten uiterlijk in 2009 hun beheersplannen en daarop afgestemde maatregelenprogramma's vaststellen. De onderdelen die betrekking hebben op Fryslân komen in het nieuwe Provinciale waterhuishoudingsplan. Samen met de andere overheden in het deelstroomgebied Rijn-Noord (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en in overleg met belangenorganisaties moeten de nodige werkzaamheden uitgevoerd worden. Hiervoor is nu het Plan van aanpak opgesteld.
GS hebben tevens de kaderstellende notitie 'Aanpak van GGOR (Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime) in Fryslân' vastgesteld. De notitie beperkt zich tot de procedurele kaders. Voor de inhoudelijke kaders waarbinnen het Wetterskip moet gaan werken, verwijst de notitie o.a. naar het waterhuishoudingsplan. Omdat de GGOR manier van werken een zinvolle bijdrage kan leveren aan o.a. de ontwikkeling van KRW-beleid en -beheer, is het gewenst om deze werkwijze snel in te voeren.
7. Statenvoorstel actualisatie Stadsconvenant Leeuwarden 2000-2010
Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor het geactualiseerde stadsconvenant Leeuwarden, de strategische doelen en de hieraan gerelateerde projecten vast te stellen.
In 2001 hebben Provinciale Staten van Fryslân en de gemeenteraad van Leeuwarden ingestemd met het stadsconvenant.
In het convenant hebben de betrokken partijen afgesproken door een gezamenlijke inzet de positie van Leeuwarden als hoofdstad van Fryslân te versterken. Met name het verbeteren van de bereikbaarheid is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde. Gedacht wordt aan het instellen van een mobiliteitsfonds, een constructie waarin meer overheden samenwerken aan het financieren van gezamenlijke prioriteiten. De vorm en beheersstructuur van het fonds moeten nog worden uitgewerkt.
Voor de uitvoering van de projecten is een forse investering nodig van circa E 68 mln. De gemeente Leeuwarden is bereid uit eigen middelen E 25 mln. beschikbaar te stellen en vroeg de provincie om een extra financiële inspanning tot een maximum van E 25 mln. (E 5 mln. per jaar). Het college stelt de Staten voor akkoord te gaan met een provinciale bijdrage van E 4,5 miljoen voor het begrotingsjaar 2006. Definitieve besluitvorming over de mate van dekking van de gevraagde bijdrage van E 25 mln. voor de periode 2006-2010, vindt per begrotingsjaar plaats.
PS-stuk beschikbaar
Stadsconvenant beschikbaar
8. Nieuwe subsidieregeling voor monumenten en cultuurhistorische projecten
Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de subsidieverordening voor monumenten en cultuurhistorie voor de periode 2005 - 2010 vastgesteld. In deze periode is per jaar een bedrag van E 877.000,- beschikbaar voor initiatieven die Friese monumenten en cultuurhistorische elementen en structuren in stand houden, versterken en stimuleren.
Persbericht beschikbaar
---- --
Provincie Friesland