Nederlandse Vereniging van journalisten

Principe-akkoord
Sociaal Plan MGL 2005

Sittard, 12 april 2005

Media Groep Limburg en vertegenwoordigers van NVJ, FNV Kiem, CNV Dienstenbond Media en De Unie hebben op dinsdag 5 april 2005 een onderhandelingsresultaat bereikt over een Sociaal Plan verband houdend met een reductie van arbeidsplaatsen bij MGL als geheel van 35 fte, waarbij op de redactionele afdelingen van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad een totaalbezetting van 163,5 FTE ontstaat..
Vakorganisaties hebben verklaard dit akkoord met een positief advies voor te leggen aan hun leden bij Media Groep Limburg.

Het onderhandelingsresultaat gaat uit van een verdeling in een vrijwilligheidsfase en een boventalligheidsfase teneinde zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. Het bevat in hoofdlijnen de volgende elementen:


1. Looptijd
De looptijd van het Sociaal Plan is van 1 mei 2005 tot en met 31 december 2005. De doorwerking per individuele werknemer geldt zolang als de regelingen van het Sociaal Plan dit vergen.


2. Toepassing en boventalligheid
Het Sociaal Plan is van toepassing op medewerkers die op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd werkzaam zijn bij Media Groep Limburg of een van de onderliggende b.v.'s en werkzaam zijn op een afdeling waar in het kader van de reorganisatie 2005 arbeidsplaatsen vervallen. Medewerkers van 57,5 jaar en ouder worden niet boventallig verklaard.


3. Onderscheid personeelsgroepen
In het Sociaal Plan wordt een onderscheid gemaakt tussen medewerkers voor wie de functie vervalt ten gevolge van (verdergaande) automatisering of gewijzigd functieprofiel en medewerkers voor wie de functie vervalt direct ten gevolge van de personeelsreductie.


4. Vrijwilligheidsfase
Het Sociaal Plan voorziet in een beleidsmatige overtolligheidfase c.q. vrijwilligheidfase van vier weken, voorafgaande aan de fase van (feitelijke) boventalligheid. In deze fase kunnen medewerkers die werkzaam zijn in een afdeling waar boventalligheid dreigt, gebruik maken van de mobiliteitspremie, de stimuleringsregeling parttime werken en de alternatieve ouderenregeling (55+). Voor een toelichting op de ze regelingen, zie pagina 5.
Werknemers in het bedrijf die tot een groep behoren wiens functie uitwisselbaar is met andere functies binnen een groep die met boventalligheid bedreigd worden kunnen eveneens gebruik maken van de vrijwillige regelingen. Hierdoor kunnen zij plaats maken voor andere collegae.

Op de redacties kan de hoofdredactie een zwaarwegend advies geven aan de directie bij het al dan niet toekennen van de mobiliteitspremie, dit met het oog op behoud van kwaliteit.


5. Vaststellen boventalligheid
Om zoveel mogelijk evenwicht in het personeelsbestand te creëren geldt bij het vaststellen van de boventalligheid in principe het zgn. afspiegelingsbeginsel. Binnen de daaruit voortvloeiende leeftijdscategorieën wordt een rangorde bepaald op basis van het anciënniteitsbeginsel (lifo). Dit zijn wettelijke regelingen, vastgelegd in het Ontslagbesluit.

Op het gecombineerde effect van het afspiegelings- en het anciënniteitsbeginsel kan bij de redactie een uitzondering gemaakt worden indien een werknemer over zodanige bijzondere kennis of kwaliteiten beschikt dat een eventueel ontslag van de werknemer op onevenredige wijze de belangen schaadt van de redactieorganisatie (wettelijk onmisbaarheidcriterium), hetgeen aannemelijk gemaakt dient te worden door de hoofdredactie.
Voor de resterende bedrijfsonderdelen geldt dat de toepassing van het onmisbaarheidcriterium in overleg met CNV Media en FNV Kiem dient te geschieden.

De hoofdredacties kunnen niet om de bijzondere omstandigheid heen dat de redactie plenair heeft gevraagd om bij het vaststellen van de boventalligheid binnen het reeds genoemde gecombineerde effect van het afspiegelings- en het anciënniteitsbeginsel, ook een beoordeling te laten plaats vinden op basis van het voor de functie geldende referentiekader (functieprofiel en functie-competenties). Deze wens is door de NVJ overgenomen.
Bij de redactie wordt derhalve bij het vaststellen van boventalligheid onderscheid gemaakt tussen afdelingen waar werk volledig anders wordt georganiseerd of zelfs ophoudt te bestaan aan de ene kant (categorie 1) en afdelingen waar boventalligheid het gevolg is van een economische noodzaak voor de bedrijfsvoering aan de andere kant (categorie 2).

In de eerste categorie vallen:

- layoutredactie

- electronische beeldverwerking

In de tweede categorie vallen:

- verslaggeving

- eindredactie

- beeldredactie met uitzondering van ebv

- hoofdredactie

- secretariaat (specifieke vaardigheden)

- documentatie (specifieke vaardigheden)

Voor de eerste categorie geldt dat indien het werk volledig wegvalt de betrokkenen automatisch terechtkomen in de boventalligheidregelingen zoals omschreven in het Sociaal Plan. Eventueel kunnen zij wel intern herplaatst worden als binnen een andere afdeling een passende functie vrijkomt doordat een medewerker zich in de vrijwilligheidsfase heeft gemeld voor een van de regelingen binnen de vrijwilligheidsfase.

Indien het werk volledig anders wordt georganiseerd, ontstaat een nieuwe functie waardoor een beroep gedaan wordt op andere functie-competenties dan voorheen. Medewerkers kunnen solliciteren op de nieuwe functies zoals die op het gebied van hun vaardigheden ter redactie ontstaan, of op soortgelijke functies elders binnen MGL of aan TMG verbonden bedrijfsonderdelen. De selectie voor deze nieuwe functies vindt plaats op basis van het profiel van en de vastgestelde competenties voor de functie.

Voor de tweede categorie geldt dat op het gecombineerde effect van de beginselen van afspiegeling en anciënniteit een uitzondering gemaakt kan worden indien een werknemer over zodanige bijzondere kennis of kwaliteiten beschikt dat een eventueel ontslag van de werknemer op onevenredige wijze de belangen schaadt van de redactieorganisatie (wettelijk onmisbaarheidcriterium). Hierbij gaat het om specifieke voor de functie vereiste en doorslaggevende kwaliteiten. De hoofdredactie dient dit aannemelijk te maken op basis van met de redactiecommissie en NVJ overeengekomen criteria.


6. Van werk naar werk
Het streven van directie, de NVJ en de andere bonden is geweest om boventalligheid zo veel mogelijk te beperken door het inzetten van diverse instrumenten in de vrijwilligheidfase.
Mocht er desondanks boventalligheid blijven ontstaan dan is het de intentie om voor boventallige werknemers een zoveel als mogelijk bij de persoon en omstandigheden passende functie te vinden, binnen MGL, dan wel extern. Daarbij vindt ondersteuning plaats door de eigen P&O afdeling, het Telegraaf Loopbaancentrum (TLC) alsmede externe regionale en/of specialistische bureau s.
De herplaatsing-/zoektermijn is gekoppeld aan de leeftijd van betrokkene op het moment van boventalligheid:

Leeftijd standaardperiode mogelijke verlenging totaal maximaal

tot en met 40 jaar 6 maanden 2 x 3 maanden 12 maanden
41 tot en met 45 jaar 6 maanden 3 x 3 maanden 15 maanden
46 tot en met 50 jaar 6 maanden 4 x 3 maanden 18 maanden
ouder dan 50 jaar 6 maanden 5 x 3 maanden 21 maanden

Voor het bemiddelingstraject wordt een inspanningsovereenkomst gesloten waarin wederzijdse inspanningsverplichtingen (werkgever/werknemer) zijn opgenomen.

Na de standaardperiode van 6 maanden, die voor iedereen geldt, kan de herplaatsing-/zoektermijn verlengd worden; steeds voor drie maanden. Dit kan een aantal keren gebeuren, afhankelijk van de leeftijdscategorie waartoe de werknemer behoort.

In het bemiddelingstraject is de boventallige werknemer vrijgesteld van werkzaamheden.

Het TLC geeft in samenwerking met het bemiddelingsbureau en P&O MGL een zwaarwegend advies over het wel of niet verlengen van de termijnen. De werkgever en de werknemer kunnen bezwaar aantekenen tegen dit advies bij de bezwaarcommissie, die een bindend advies afgeeft aan de directie.

Indien de werknemer een functie buiten het bedrijf accepteert met een lager salaris dan zal een aanvulling plaatsvinden conform de in de vigerende CAO's opgenomen bepalingen.
Bij interne herplaatsing gelden de regels van het MGL Handboek (behoud salaris).

Indien blijkt dat de boventallige werknemer niet herplaatst kan worden, binnen dan wel buiten het concern binnen de gestelde maximumtermijn dan gaan partijen met elkaar in overleg. Hierna hoeft niet direct ontslag te volgen, maar wordt tegelijkertijd ook niet uitgesloten. De hardheidsclausule kan van toepassing worden verklaard. . Het moment dat gekozen wordt, om te besluiten of er een ontslagvergunning aangevraagd wordt c.q. de procedure tot beëindiging gestart wordt, is na de maximale bemiddelingstermijn die voor betrokkene geldt. Of zoveel eerder als er uit het overleg tussen betrokkene, het externe bemiddelingsbureau, P&O MGL, TLC en directie geconcludeerd moet worden dat bemiddeling tot de maximale termijn niet tot ander werk zal leiden

Bij eventuele beëindiging van het dienstverband middels opzegging wordt de opzegtermijn in acht genomen conform regels CWI. De werknemer ontvangt, in geval van ontbinding door kantonrechter , geen vergoeding conform de kantonrechterformule, maar heeft wel recht op een aanvulling op de WW- uitkering conform de geldende CAO's.


7. Omscholingstraject
In de eerste 2 maanden van boventalligheid kan de werknemer, na advies van de bij het bemiddelingstraject betrokken partijen, besluiten tot om- her- of bijscholing. De kosten van dit traject zijn voor rekening van de werkgever. Indien een scholingstraject het maximum aantal maanden bemiddelingstermijn overschrijdt dan zal MGL in samenwerking met het bemiddelingsbureau besluiten of deze extra aantal maanden (maximaal drie maanden) toegekend worden. Doorslaggevend is dat de omscholing daadwerkelijk bijdraagt tot het vinden van nieuw werk en dat de huidige kennis en vaardigheden van de werknemer leidt tot een geringe kans op de arbeidsmarkt.


8. Banenpool
Medewerkers die in deze personeelsreductie hun baan verliezen, kunnen bij voorrang solliciteren indien in de nabije toekomst nieuwe werkgelegenheid bij MGL of andere werkmaatschappijen van de Telegraaf Media Groep ontstaat, bijvoorbeeld ten gevolge van nieuwe activiteiten


9. Overige regelingen bij boventalligheid
Boventallige werknemers kunnen desgewenst gebruik maken van een vertrekstimuleringsregeling. Voor een toelichting op deze regeling, zie pagina 6.


10. Bezwaarcommissie en interpretatiecommissie Voor de uitvoering van het Sociaal Plan wordt een bezwaarcommissie en een interpretatiecommissie ingesteld.

De bezwaarcommissie behandelt geschillen over de toepassing van het Sociaal Plan en bestaat uit 7 leden: 2 van uit de vakorganisaties, 2 namens de werkgever, 2 namens de OR en een onafhankelijk voorzitter.

De interpretatiecommissie behandelt interpretatieverschillen betreffende de inhoud van het Sociaal Plan en is samengesteld uit een vertegenwoordiger van de vakorganisaties, een vertegenwoordiger van de directie en een vertegenwoordiger van de ondernemingsraad.


11. Overige bepalingen
De overige bepalingen van het Sociaal Plan 2005 zullen overeenkomstig de bepalingen van het Sociaal Plan Telegraaf 2004 -2005 worden beschreven.


12. Procedure besluitvorming
Dit onderhandelingsresultaat zal door de bonden in de vorm van een principe akkoord met positief advies voorgelegd worden aan de leden. De NVJ heeft ervoor gekozen om het voorstel eerst aan de redactiecommissies voor te leggen. Deze moeten beoordelen of het resultaat voorgelegd kan worden aan de leden.

Nadere toelichting op de verschillenden regelingen

A. Mobiliteitspremie (vrijwilligheidsfase)

Indien een werknemer, die binnen de groep van medewerkers werkzaam is waar boventalligheid dreigt (redactie), in de vrijwilligheidfase kiest voor vertrek op eigen verzoek ontvangt hij/zij de mobiliteitspremie.

De mobiliteitspremie binnen deze 4 wekenperiode bedraagt:
- Tot en met 39 jaar (115% x 1 maandsalaris) per dienstjaar en een extra bonus van 2 periodesalarissen


- Plus, vanaf 40 jaar tot en met 49 jaar (115% x 1 ½ maandsalaris) per dienstjaar en een extra bonus van 3 periodesalarissen


- Plus, vanaf 50 jaar (115% x 2 maandsalarissen) per dienstjaar over de jaren vanaf 50 jaar en ouder en een extra bonus van 4 periodesalarissen.

De extra bonussen die gelden bij de verschillende leeftijdscategorieën worden niet bij elkaar opgeteld .In de vertrekpremie zijn suppletieverplichtingen conform CAO, schadeloosstelling alsmede de fictieve opzegtermijn begrepen. Bij keuze voor de vertrekpremie vervalt de mogelijkheid om gebruik te maken van de bemiddelingsfaciliteiten.

Het moment van beëindiging van de arbeidsovereenkomst vindt 1 periode na het genomen besluit plaats, mits zwaarwegende bedrijfsbelangen dit verhinderen.

Indien betrokkene besluit zich te vestigen als zelfstandig ondernemer draagt MGL zorg voor juridisch, c.q. bedrijfseconomisch advies. Dit tot een financiële omvang die in verhouding staat tot de voorgenomen vestiging als zelfstandig ondernemer en in redelijkheid en billijkheid aansluit bij de algemene uitgangspunten van het Sociaal Plan.

B. Stimuleringsregeling parttime werken (vrijwilligheidsfase)

De werknemer die op basis van deze regeling minder uren gaat werken komt in aanmerking voor een eenmalige uitkering over het deel van het inkomen dat is vervallen. De hoogte van de vergoeding is gelijk aan de kantonrechterformule over het deel van het aantal uren dat vervalt.

Het minimum aantal resterende werkuren bedraagt 20 uur per week. Het deeltijdvertrek van de werknemer dient daadwerkelijk bij te dragen aan het voorkomen van boventalligheid bij de betrokken uitwisselbare functies.

De daadwerkelijke vermindering van de arbeidsduur wordt geëffectueerd als is komen vast te staan dat betrokkene in de reorganisatie 2005 niet als boventallige wordt benoemd. De keuze voor gebruikmaking van deze regeling vrijwaart de werknemer dus niet van boventalligheid.

C. Alternatieve ouderenregeling 55 jaar en ouder (vrijwilligheidsfase)

Medewerkers die uiterlijk op 31 december 2005 de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt en werkzaam zijn in een afdeling waar boventalligheid dreigt kunnen gebruik maken van deze regeling.
Voor medewerkers die onder de werking van de grafimedia CAO vallen, geldt de aanvullende voorwaarde dat zij op het moment van toetreding tot de VUT / Prépensioen minimaal 10 jaar werkzaam moeten zijn geweest in de grafische branche.

Aan bovengenoemde medewerkers wordt in het kader van deze reorganisatie 2005 de mogelijkheid geboden om vrijwillig 50% te werken, tegen 75% van het laatst verdiende brutosalaris (jaarlijks geindexeerd) en 100% (pré)pensioenopbouw. De regeling loopt tot het moment van intreding VUT dan wel prépensioen (indien hiertoe nog de mogelijkheid bestaat). In het geval er geen VUT/prepensioenregeling meer is genieten diegenen die gebruik hebben gemaakt van de regeling ontslagbescherming en zullen in gelegenheid worden gesteld om de regeling te continueren tot de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. De werknemers die van deze regeling gebruik maken, kunnen dus in een later stadium niet alsnog boventallig verklaard worden.

De arbeidsvoorwaarden die gekoppeld zijn aan het salaris worden op basis van 75% vastgesteld.
De secundaire regelingen worden vastgesteld op basis van 50% (bijv. mobiel, auto, vakantiedagen) en zullen worden aangepast conform de MGL bedrijfsregelingen.

Uitgesloten van deze regeling zijn de werknemers die werkzaamheden verrichten die geheel komen te vervallen.

D. Vertrekstimuleringsregeling (na boventalligheid)

Gedurende de eerste 12 weken na boventalligheid krijgt de werknemer de gelegenheid om gebruik te maken van de vertrekstimuleringsregeling, die voorziet in een vertrekpremie.
De hoogte van de vertrekpremie is gerelateerd aan het moment van vertrek en is maximaal 115% van het bedrag dat is opgebouwd conform de huidige kantonrechterformule.


- Binnen een periode van 4 weken na boventalligheid:
115% kantonrechterformule met een minimum van 3 maanden


- Binnen een periode van 8 weken na boventalligheid:
107,5% kantonrechterformule met een minimum van 2 maanden


- Binnen een periode van 12 weken na boventalligheid:
100 % kantonrechterformule met een minimum van 2 maanden

Indien de boventallige werknemer in die periode van 12 weken geen gebruik maakt van de vertrekstimuleringsregeling, kan hij/zij op deze regeling geen aanspraak meer maken.

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Directie MGL, de heren Johan Boermann, Marco Stoové, Henk Pansters NVJ, Bianca Rootsaert
FNV, Rineke Maan
CNV, Karin Baelemans
De Unie, Theo Willems