Gemeente Nijmegen

persbericht

12 april 2005 P031

Nijmegen attent op oude explosieven

Blindgangers en restanten van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog leveren in Nijmegen nauwelijks gevaar op. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente recent heeft gemaakt. Pas bij bouwwerkzaamheden is er enig verhoogd risico. Het gaat om niet ontplofte explosieven in Nijmegen ten zuiden van de Waal. Met het ruimen van dit oorlogstuig is in de Waalsprong al veel ervaring opgedaan.

Het college heeft de bestuurlijke verantwoordelijkheid om de risico's van niet-gesprongen explosieven in de stad in beeld te brengen. De ervaringen bij het bouwen van de Waalsprong leren dat we in sommige delen van de stad voorzorg in acht moeten nemen bij bouwactiviteiten. Nijmegen heeft zoals bekend in de oorlog veel geleden onder beschietingen en bombardementen.

Bij de nieuwbouw in het Waalspronggebied wordt al een uitgebreid onderzoek naar bommen en granaten uitgevoerd. Dat moet ervoor zorgen dat de risico's van niet-gesprongen explosieven tot een minimum worden beperkt. Dit omvangrijke onderzoek was voor het college aanleiding om de eventuele risico's ook in de bestaande stad -het deel ten zuiden van de Waal- te heroverwegen. Het college heeft daartoe een aantal kaarten laten maken. Daarop zijn de mogelijke risico's van niet-gesprongen explosieven voor bouwactiviteiten in vier categorieën in beeld gebracht. Deze lopen van risicovol tot nauwelijks risico. Dit is afhankelijk van toenmalige bebouwing en mogelijke aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven.

Voor alle gebieden zijn procedures ontwikkeld bij nieuwbouw of andere bouwkundige ontwikkelingen. De procedures geven aan of er aanvullend historisch onderzoek en eventueel veldonderzoek noodzakelijk is. Naar verwachting is er een gebied van 150 hectare waar de meest uitgebreide procedure nodig is. De meeste gebieden liggen zuidelijk van de Waal ten westen van de spoorbrug. Zolang er geen bouwactiviteiten plaatsvinden is er niet zoveel kans op het spontaan afgaan van de blindgangers. Nijmegen is een van de eerste steden die op deze wijze de veiligheidsrisico's bij nieuwe bouwactiviteiten in beeld brengt. De kaarten worden komend jaar verfijnd. Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Roelofs, doorkiesnummer 3292380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen