Voedingcentrum
Vitamine K kan werking bloedverdunnende medicijnen beïnvloeden
12 april 2005
Hoge doseringen vitamine K in bijvoorbeeld multivitamines, kunnen de
werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen verminderen. Het gaat
hierbij om bloedverdunners met cumarines als werkzame stof zoals
acenocoumarol (Sintrom®) en Fenprocoumon. In grotere hoeveelheden kan
vitamine K zorgen voor een sterkere bloedstolling. Het
bloedverdunnende effect van de medicijnen gaat hierdoor deels
verloren. Gebruikers van bloedverdunners moeten erg voorzichtig zijn
met het gebruik van multivitamines met vitamine K. Controleer altijd
het gehalte vitamine K in het supplement en raadpleeg voor gebruik de
arts.
Bloedverdunnende medicijnen worden gebruikt door mensen die door een
verhoogd risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) een acuut
hartinfarct of beroerte kunnen krijgen. De werkzame stoffen in deze
medicijnen remmen de aanmaak van stoffen die zorgen voor de
bloedstolling. Dit voorkomt ongewenste bloedstolsels.
Bronnen van vitamine K
Vitamine K heeft direct invloed op de aanmaak en werking van deze
bloedstollingsstoffen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor de
aanmaak van de botten. De dosering bloedverdunners die iemand moet
gebruiken, is onder andere afhankelijk van de gemiddelde hoeveelheid
vitamine K in de voeding. Vitamine K zit vooral in groene
bladgroenten, maar ook in sommige fruitsoorten, olie en vetten. In
melk(producten), vlees, eieren, vis en granen zitten kleinere
hoeveelheden. Dagelijks heeft het lichaam ongeveer 90-120 microgram
vitamine K nodig. Gevarieerd eten is daarvoor meestal voldoende.
Dosering verschilt per supplement
Als aanvulling met multivitamines toch gewenst is, moet goed gelet
worden op de hoeveelheid vitamine K. De hoeveelheid vitamine K
verschilt per merk en varieert van 20 tot maar liefst 500 microgram!
Vitamine K uit vitaminesupplementen wordt erg gemakkelijk door het
lichaam opgenomen. Een multivitamine met meer dan 100 microgram
vitamine K per dag is voor gebruikers van bloedverdunners voldoende om
het effect van de medicijnen (deels) teniet te doen. Het eten van
ongebruikelijke hoeveelheden groene groenten met veel vitamine K zoals
boerenkool en spinazie kan de werking van bloedverdunners overigens
ook negatief beïnvloeden. Gevarieerd eten met normale porties van 200
gram per dag is echter nooit een probleem. Wel is het aan te raden te
overleggen met de arts of behandelend verpleegkundige over de noodzaak
en het gebruik van een multivitamine.