Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen Grafimedia vergen veel tijd 12-04-2005

Na een toelichting op de wederzijdse voorstellen van werkgevers (KVGO en NDP) en werknemers (CNV Media, FNV KIEM en De Unie) zijn op 23 en 24 maart jongstleden de onderhandelingen over een nieuwe CAO echt van start gegaan. Dat verliep in een goede sfeer, partijen proberen er samen uit te komen. Op tafel liggen een flink aantal voorstellen van bonden en van werkgevers. Leden van CNV Media hebben de werknemersvoorstellen allemaal kunnen lezen in de speciale CAO-info. De andere bonden hebben hun leden op hun eigen manier geïnformeerd. De complexiteit van een aantal onderwerpen/dossiers maakt het CAO-overleg niet eenvoudig en heeft een lang CAO-traject tot gevolg. De onderhandelaars hebben het tot dusver vooral gehad over hoofdpunten. Daarbij springt VUT/Prepensioen eruit.

VUT, Prepensioen, Pensioen en levensloop
Omdat de (fiscale) wetgeving rond VUT en pensioen verandert en om het Museumplein-akkoord totstandgekomen na acties van de drie vakcentrales te vertalen naar CAOs moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Dat is ook nodig omdat het VUT-fonds nu al financiële problemen heeft en het (pre)pensioen moet ook in de toekomst in financiële zin betaalbaar zijn.

Om dit thema uit te werken, hebben de onderhandelaars de Studiecommissie Pensioenen weer aan het werk gezet. In een gezamenlijke opdracht aan deze commissie tonen partijen de bereidheid om tot een regeling te komen waarbij het mogelijk wordt gemaakt om mensen op 63 jaar tegen 70% te laten uitstromen. Hiervoor zullen wel alle partijen dus zowel werkgevers als werknemers middelen beschikbaar moeten stellen en de bereidheid hebben hiervoor passende oplossingen te bieden.

Verder moet er een overgangsregeling komen voor werknemers die binnenkort met de VUT zouden gaan. En de nieuwe regeling moet jongere werknemers de kans geven enerzijds via een aangepaste pensioenregeling en anderzijds via een levensloopregeling zelf keuzes te maken over de besteding van vrije tijd en de pensioendatum.

Op 30 maart, 1 en 7april 2005 is de studiecommissie bijeen geweest en zal hopelijk in afrondende zin op 13 april 2005 weer bij elkaar komen. Verwacht wordt dat deze commissie op diezelfde dag een advies over het pensioendossier aan CAO-partijen zal geven.

Op 19 april wordt het overleg aan de CAO-onderhandelingstafel over dit punt en de overige nog openstaande punten hervat.

Enkele belangrijke punten

WAO en ziekte
Het gaat hierbij om de hoogte van de aanvullingen bij ziekte gedurende de eerste twee jaar. Bonden willen 100% in het 1e jaar en ook 100% in het 2e jaar (70% basis + 30% aanvulling bij het voldoen aan de criteria van de Wet Poortwachter bij reïntegratie). Voor medewerkers van wie is vastgesteld dat zij geen mogelijkheden tot terugkeer op de arbeidsmarkt hebben, geldt dat zij aanspraak hebben op onvoorwaardelijke doorbetaling van het salaris over de periode van 24 maanden.

Pensioenopbouw blijft gedurende de hele looptijd 100 %.

Over dit punt moet nog verder onderhandeld worden.

Lonen
Werknemers willen 1,25% structureel voor 2005. Werkgevers willen dat er helemaal geen stijging van arbeidskosten optreedt. Hierover moet dus nog een stevig potje gestoeid en onderhandeld worden.

Goede CAO
Werkgevers willen de CAO individualiseren en uitkleden. De bonden willen een goede en verantwoorde CAO met een redelijke loonsverhoging en het instandhouden van het solidariteitskarakter en goede collectieve regelingen die nu in de CAO staan.

Vervolg
Op 19 april aanstaande wordt verder onderhandeld over de wederzijdse voorstellen. We houden u op de hoogte over het verdere verloop van de CAO-onderhandelingen.

Mocht u vragen of suggesties hebben dan kunt u die aan de onderhandelaars Joop Bleeker (j.bleeker@cnvdibo.nl) en Ahmed Kansouh (a.kansouh@cnvdibo.nl) voorleggen.