Gemeente Haarlem
5 april 2005
raadsgriffie
098a/2005
Gemeente Haarlem, gemeenteraad
Persbericht
Anvulling op eerder persbericht: Stadsgesprek Cultuurnota
U heeft vorige week vrijdag een persbericht ontvangen over een stadsgesprek dat de gemeenteraad van Haarlem organiseert ter voorbereiding van de nieuwe Cultuurnota 2005-2008
Dit stadsgesprek wordt gehouden aan de hand van keuzevraagstukken. Hierop kan ook gereageerd worden via een Forum Cultuurbeleid op www.haarlem.nl
Hierbij krijgt u ze nog toegestuurd.
Met vriendelijke groet,
Rutger van Oppenraaij
Stadsgesprek Cultuurnota dinsdag 12 april 2005
Politieke keuzevraagstukken
Cultuurprofiel
1. Moet het Haarlemse cultuurbestel met een andere mix van traditie en vernieuwing aantrekkelijker zijn voor "young, urban en creative" bevolkingsgroepen, met ruimte en klimaat voor creatieve bedrijvigheid,
of
willen we vooral de energie richten op het versterken van het bestaande profiel van Haarlem als cultuurstad, bestaande successen uitbouwen en die vooral ook beter verkopen/promoten.
Toelichting:
De relatie economie/cultuur is een nieuwe en interessante manier om naar stedelijk kunstaanbod te kijken. Het gaat enerzijds om economische spin-off van cultuur (uitstraling musea, podia, monumentale stad op toerisme, horeca- en winkelstad). Anderzijds biedt voldoende "creatieve bedrijvigheid" door cultureel ondernemers, ook diegenen die succesvol in de markt opereren, een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit en het succes van de stad. Moet de gemeente deze ontwikkeling stimuleren, en zo ja op welke manier?
Beperkt budget
2. Vernieuwing van podia (Schouwburg, Toneelschuur, Patronaat en Philharmonie) leid tot hogere exploitatielasten. Moet de gemeente Haarlem die dekken? of vergt dit commerciëlere programmering of avonden per week dicht.
Geen toelichting nodig.
3. Heeft beeldende kunst voldoende aandacht van de gemeente of moet er een tandje bij, zonodig ten koste van andere culturele disciplines?
Toelichting:
Haarlem profileert zich vooral als stad van de podiumkunsten. Maar er zijn ook individuele scheppende kunsten zoals literatuur, vormgeving, architectuur, beeldende kunst, filmers.
Artistieke vrijheid/ programmering
4. Geef je kunstinstellingen vrijheid van programmeren of geef je ze via subsidievoorwaarden tevens de opdracht om bepaalde doelgroepen te bereiken, bijv allochtonen of jongeren?
Toelichting:
Publieksgroepen voor kunst en cultuur vormen niet altijd een afspiegeling van de bevolking. Bovendien: volgens sommigen kan cultuur worden ingezet om bij te dragen aan b.v. sociale cohesie of integratie.
5. Moeten de beperkte gemeentelijke middelen ingezet worden voor het culturele aanbod voor Haarlemmers of moet het aanbod zich meer richten op regionaal/landelijke uitstraling en betaald worden door anderen?
Toelichting:
Onderzoeken wijzen uit dat een goed kunst- en cultuuraanbod goed is voor het imago van de stad. Het trekt publiciteit maar vooral ook bezoekers naar de stad. Heeft de gemeente daarin een taak?
B. Nijman
023-5113050
bnijman@haarlem.nl
---- --