Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

30-03-2005

Uitnodiging: inloopavond project Tungelroyse beek

Onlangs is Waterschap Peel en Maasvallei gestart met werkzaamheden omtrent het herinrichten en saneren van de Tungelroyse beek op het traject tussen de Ittervoorterweg en het kanaal Wessem-Nederweert. Dit gebeurt in het kader van het project Herinrichting en sanering Tungelroyse beek fase 2. Een bijzonder project, waarbij herinrichting en sanering tegelijkertijd worden opgepakt.
De werkzaamheden hebben invloed op de beek en haar omgeving. Bovendien zal er wat grondtransport van en naar de beek plaatsvinden. Daarom willen wij u graag de gelegenheid bieden om vragen die u heeft over dit project persoonlijk aan ons te stellen. In dit kader organiseren wij op dinsdag 12 april van 18.30 tot 20.00 uur een inloopavond in gemeenschapshuis Ellenhof, Sebastiaanstraat 10 in Ell. Tijdens deze avond zullen vertegenwoordigers van Waterschap Peel en Maasvallei, de gemeenten Weert en Hunsel en Vereniging Natuurmonumenten aanwezig zijn om u te woord te staan. U bent van harte welkom!

Werkzaamheden traject Ittervoorterweg kanaal Wessem-Nederweert Op dit deeltraject wordt over een lengte van een kleine twee kilometer vooral aandacht besteed aan hermeandering (het opnieuw aanbrengen van bochten en kronkels in de beek). Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten op de historische beekloop, waardoor de beek een heel natuurlijk karakter krijgt. De in de beek aanwezige stuw wordt verwijderd. Hiervoor in de plaats wordt een vistrap aangelegd. Een vistrap is een voorziening voor vissen en andere waterorganismen om hoogteverschillen (veroorzaakt door stuwen) trapsgewijs te kunnen overbruggen.

Verder worden over de gehele lengte de beekbodem en de oever gesaneerd. Dit is nodig, omdat deze in het verleden jarenlang zijn verontreinigd door lozingen van de zinkverwerkende industrie rond Budel. Het beekwater is inmiddels weer zo goed als schoon, maar de bodem, oevers en het slib zijn ernstig verontreinigd. Dit heeft negatieve gevolgen voor o.a. de ontwikkeling flora en fauna in de beek.
De ernstig verontreinigde grond zal worden schoongemaakt bij een saneringsbedrijf (BSN) in Weert. De overige vrijkomende grond, die relatief schoon is, zal grotendeels worden hergebruikt, voor demping en herprofilering van de bestaande beek en waar mogelijk voor ophoging van landbouwpercelen.

Heeft u nog vragen over dit project? Stel ze dan aan ons op dinsdagavond 12 april.
Wij hopen van harte u te mogen begroeten!