Gemeente Haarlem

1 april 2005
raadsgriffie
B. Nijman
023-5113050
bnijman@haarlem.nl
098/2005
Gemeente Haarlem, gemeenteraad

Persbericht

Gemeenteraad organiseert stadsgesprek Cultuurnota

De gemeenteraad wil graag horen hoe burgers, organisaties en andere partners denken over bepaalde onderwerpen. Met deze informatie kan zij rekening houden bij het vaststellen van uitgangspunten voor beleid.
De gemeenteraad van Haarlem organiseert een stadsgesprek ter voorbereiding van de nieuwe Cultuurnota 2005-2008, die dit jaar geschreven gaat worden.
Dit stadsgesprek is

op dinsdagavond 12 april vanaf 19.30 uur
in het stadhuis van Haarlem, Grote Markt 2 te Haarlem.

Beleid is keuzes maken. Vernieuwde cultuurpodia, een ander economisch klimaat, nieuwe beleidslijnen vergen een nieuw beleid op gebied van cultuur. B&W en gemeenteraad van Haarlem hebben in januari ingestemd met de Startnotitie Cultuurnota Haarlem, waarin een kader wordt gegeven om keuzes te kunnen maken met als doel een helder en onderscheidend cultuurprofiel voor de stad. Wat moeten uitgangspunten zijn bij deze nieuwe Cultuurnota? Vragen zijn dan: Hoe belangrijk is economie voor cultuur of de cultuur voor economie? Of, willen we cultuurbeleid voor oudere Haarlemmers of ook jongeren? De discussie wordt gevoerd op basis van politieke keuzevraagstukken.

Vertaalslag

In de nieuwe Cultuurnota komt uiteindelijk te staan wat Haarlem de komende jaren wil met haar cultuurbeleid en de rol van de gemeente daarin. Dit beleid wordt direct vertaald naar de mensen, de mogelijkheden en de middelen. Om zo goed mogelijk beleid te kunnen maken voor alle Haarlemmers, is iedereen die iets vindt over cultuurbeleid uitgenodigd voor het stadsgesprek. Daarnaast verwacht de gemeenteraad ook mensen die op enigerlei wijze in Haarlem meewerken aan activiteiten die iets met cultuur te maken hebben.

Kijk op www.haarlem.nl

Wie wil weten welke zaken aan de orde zijn, kan dit vooraf bekijken op www.haarlem.nl. Daar is ook een forum Cultuurnota 2005-2008 om meningen te geven en vooraf meningen uit te wisselen. Dit gebeurt mede op basis van de geformuleerde politieke keuzevraagstukken. U kunt er ook aangeven welke "parels" thuishoren in uw ideale Haarlemse cultuurstad. Via de website is het mogelijk de Startnotitie Cultuurnota Haarlem te raadplegen.

Vervolg

Na 12 april stellen B&W de ontwerp-Cultuurnota op. Eind mei gaat deze ontwerpnota via de raadscommissie Cultuur naar de gemeenteraad. Bij het opstellen van de ontwerp-Cultuurnota worden de meningen meegewogen, die tijdens dit stadsgesprek en via het forum naar voren zijn gekomen.

Informatie:
Ben Nijman, Raadsgriffie, tel 023-5113050
Rutger van Oppenraaij, communicatie-adviseur sector MO, tel 023-5115594
Stadsgesprek voorbereiding Cultuurnota;
Politieke keuzevraagstukken;
Versie 29 maart.

Doel: de tongen van de bezoekers losmaken m.b.t. de vraagstukken die in de Cultuurnota moeten worden getackeld

Politieke keuzevraagstukken

Zaal: cultuurprofiel

1. Moet het Haarlemse cultuurbestel met een andere mix van traditie en vernieuwing aantrekkelijker zijn voor "young, urban en creative" bevolkingsgroepen, met ruimte en klimaat voor creatieve bedrijvigheid,
of
willen we vooral de energie richten op het versterken van het bestaande profiel van Haarlem als cultuurstad, bestaande successen uitbouwen en die vooral ook beter verkopen/promoten.

Toelichting:
De relatie economie/cultuur is een nieuwe en interessante manier om naar stedelijk kunstaanbod te kijken. Het gaat enerzijds om economische spin-off van cultuur (uitstraling musea, podia, monumentale stad op toerisme, horeca- en winkelstad). Anderzijds biedt voldoende "creatieve bedrijvigheid" door cultureel ondernemers, ook diegenen die succesvol in de markt opereren, een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit en het succes van de stad. Moet de gemeente deze ontwikkeling stimuleren, en zo ja op welke manier?

Zaal: beperkt budget

2. Vernieuwing van podia (Schouwburg, Toneelschuur, Patronaat en Philharmonie) leid tot hogere exploitatielasten. Moet de gemeente Haarlem die dekken? of vergt dit commerciëlere programmering of avonden per week dicht.

Geen toelichting nodig.

3. Heeft beeldende kunst voldoende aandacht van de gemeente of moet er een tandje bij, zonodig ten koste van andere culturele disciplines?

Toelichting:

Haarlem profileert zich vooral als stad van de podiumkunsten. Maar er zijn ook individuele scheppende kunsten zoals literatuur, vormgeving, architectuur, beeldende kunst, filmers.

Zaal: artistieke vrijheid/ programmering

4. Geef je kunstinstellingen vrijheid van programmeren of geef je ze via subsidievoorwaarden tevens de opdracht om bepaalde doelgroepen te bereiken, bijv allochtonen of jongeren?

Toelichting:

Publieksgroepen voor kunst en cultuur vormen niet altijd een afspiegeling van de bevolking. Bovendien: volgens sommigen kan cultuur worden ingezet om bij te dragen aan b.v. sociale cohesie of integratie.

5. Moeten de beperkte gemeentelijke middelen ingezet worden voor het culturele aanbod voor Haarlemmers of moet het aanbod zich meer richten op regionaal/landelijke uitstraling en betaald worden door anderen?

Toelichting:

Onderzoeken wijzen uit dat een goed kunst- en cultuuraanbod goed is voor het imago van de stad. Het trekt publiciteit maar vooral ook bezoekers naar de stad. Heeft de gemeente daarin een taak?

Enquete parels Haarlem

Los van de discussiegroepen worden alle aanwezigen bij binnenkomst gevraagd aan te geven wat zij graag zien als parels van de Haarlemse cultuurwereld in 2015.

Zij moeten aangeven of zij bezoeker, politicus, ambtenaar zijn.

De volgende parels (bestaand of (nog) niet bestaand) horen thuis in mijn ideale Haarlemse Cultuurstad van 2015: (maximaal 4)
---
---
---
---

---- --