Gemeente Drimmelen
Toezicht in de Biesbosch gaat deze zomer gewoon door
Er is nog steeds geen structurele oplossing voor de toekomst van politietoezicht in en rond de Biesbosch.
Ongeveer een jaar geleden heeft het Korps Landelijke Politie Diensten aangekondigd van plan te zijn om de post Drimmelen te gaan sluiten. De gemeenten die gelegen zijn aan de Biesbosch, provincie, regiopolitie Midden- en West-Brabant en de KLPD hebben in de tussenliggende periode niet stilgezeten. Het toezicht en de veiligheid in de Biesbosch hebben voor de gemeenten en de provincie Noord-Brabant hoge prioriteit. Allen huldigen het standpunt dat het toezicht onverminderd moet blijven, met name in het vaarseizoen. In de afgelopen maanden is er dan ook regelmatig overleg gevoerd met de verschillende partijen in verschillende samenstelling en op diverse niveaus.
projecten in 2005
Vooralsnog zal er niets veranderen op het gebied van politietoezicht in de Biesbosch. Dit betekent dat de projecten die jaarlijks worden uitgevoerd in het kader van het convenant Integrale Veiligheid Biesbosch, ook in 2005 gewoon doorgang vinden.
In totaal is vorig jaar 2050 uur politietoezicht in de Biesbosch geweest. Daarnaast hebben de toezichthouders van Staatsbosbeheer ook nog eens 888 aan surveillance besteed.
registraties in 2004
In het Geografisch Informatie Systeem (het centrale brein waar alle controles worden gecoördineerd) zijn zo'n 608 registraties vastgelegd. Deze registraties lopen uiteen van signaleringen, waarschuwingen, processen-verbaal, controles en hulpverlening.
Er zijn 28 processen-verbaal opgemaakt voor Visserijwet en zo'n 192 processen-verbaal in het kader van Openbare orde. Verder zijn er ongeveer 40 stuks vistuig in beslaggenomen. Deze cijfers geven aan dat toezicht in de Biesbosch nodig is.
het werkt
De trend is dat steeds meer bezoekers van het Nationaal Park de Biesbosch komen voor datgene waar het Nationaal Park voor bedoeld is, namelijk de natuur- en watersportliefhebbers die willen genieten van de schoonheid en verscheidenheid van de flora en fauna en van de rust op het water.
De groepen jongeren bijvoorbeeld die met bootjes, afgeladen met kratten bier, een weekend de Biesbosch intrekken zijn zeldzaamheid geworden
jetskiverbod: nog meer rust
In december 2004 is het verbod op waterscooters in de wateren van het Nationaal Park de Biesbosch van kracht gegaan. Het gaat om de volgende waterwegen en degenen die regelmatig in de Biesbosch komen kennen ze allemaal:
Noordergat van de Visschen, Zuidergat van de Visschen, Gat van den Kleinen Hil, Gat van Van Kampen, Gat van de Noorderklip, Ruigt, Steurgat, Spijkerboor, Middelste Gat van 't Zand, Bovenste Gat van 't Zand, Gat van den Hardenbroek, Gat van de Buisjes, Gat van den Binnennieuwensteek, Kooigat, Gat van de Kerksloot, Noordergat van de Plomp, Gat van de Honderd en Dertig, Stroomgat, Zijkgat, Middelgat van de Plomp, Jeppegat.
Rijkswaterstaat heeft dit besluit genomen omdat het varen met waterscooters tot ongewenst situaties leidt en er dat er diverse vaarwegen waar wel met waterscooters mag worden gevaren, aanwezig zijn. Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor de 3- dagenregeling en de spaarbekkens.