Nr. 56
11 april 2005
Commissie krijgt eerste 'Veel Geluk-inburgeringskaart'
Rotterdam en PaVEM op de bres voor allochtone vrouwen
De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) heeft maandag een 'Veel Geluk-inburgeringskaart' overhandigd aan de commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen). Het certificaat staat model voor de nieuwe Rotterdamse aanpak van inburgering, om 20.000 allochtone vrouwen met een taalachterstand de komende vijf jaar versneld de Nederlandse taal te leren. De vrouwen die slagen, krijgen van de gemeente een Veel Geluk-kaart. Rotterdam wil met de nieuwe aanpak de ambities overnemen van de commissie PaVEM, die over enkele maanden stopt met haar werk.
De gemeente Rotterdam presenteerde eind maart het actieprogramma 'Meer dan taal alleen!'. Allochtone opvoeders met een taalachterstand krijgen daarin een cursusaanbod om het inburgeringsexamen vóór 2010 te halen. De commissieleden van PaVEM, onder wie Prinses Máxima, waren maandag in Rotterdam te gast om te kijken hoe de gemeente de inburgering praktisch wil vormgeven.
De commissie PaVEM gaf eind vorig jaar het advies om te komen tot een Nationaal Actieplan Taal Totaal. Doel is om 240.000 allochtone vrouwen met een taalachterstand uiterlijk 2010 het inburgeringsexamen te laten halen, zodat ze beter participeren in de Nederlandse samenleving. De gemeente wil een deel van deze taak in Rotterdam realiseren.
Op uitnodiging van de gemeente Rotterdam kregen de PaVEM-commissieleden maandag uitleg van alle partijen die in de 'inburgeringsketen' een rol spelen: van werving van de vrouwen tot het aanbod van de cursussen. Dat gebeurde op een informatiemarkt in het Albeda College. De gemeente Rotterdam gaat de allochtone moeders onder meer benaderen via consultatiebureaus, het onderwijs, vrouwenorganisaties en buurtmoeders. Deelnemers aan de inburgeringscursussen sluiten met de gemeente een contract. Bij aanvang wordt vervolgens het taalniveau van de cursisten getoetst en een op maat gesneden traject gezocht. De gemeente koopt voor 6000 euro per persoon cursussen in bij particuliere aanbieders. De vrouwen betalen zelf 270 euro. Deelname is verplicht.
De gemeente Rotterdam wil met het programma versneld uitvoering geven aan het nieuwe inburgeringsstelsel van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Rotterdam kiest nadrukkelijk voor integrale trajecten. Daarin wordt het leren van het taal gecombineerd met opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriëntatie op de maatschappij en voorbereiding op opleiding en werk. Dat aanbod dreigt door bezuinigingen en nieuwe regels in het landelijke stelsel te vervallen. De gemeente Rotterdam zoekt voor de uitvoering van het programma steun van het Rijk.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam