Praktijkonderzoek Veehouderij

LNV en vier bedrijven laten Het Spelderholt 100% biologisch voer testen in combinatie met vier merken leghennen

Op dinsdag 5 april jl. hebben

* het Ministerie van LNV, namens deze de Productwerkgroep biologische eieren van Biologica,

* mengvoederbedrijf ABCTA te Lochem,

* eierhandel Gebr. van Beek te Wehl,

* leghennenfokbedrijf Lohmann Tierzucht te Cuxhaven (D) en
* kuikenbroederij Verbeek te Renswoude

een overeenkomst gesloten met Praktijkcentrum Het Spelderholt van de Animal Sciences Group te Lelystad voor een onderzoek met biologisch gehouden hennen waarbij voer van 100% biologische oorsprong wordt getest in combinatie met vier merken leghennen.

De proef start in oktober 2005 met het opzetten van met 100% biologisch voer opgefokte jonge hennen in stal P4 van het praktijkcentrum Het Spelderholt te Lelystad. De proef loopt door tot de hennen 74 weken oud zijn, in november 2006. Doel van de proef is het testen van voer van 100% biologische oorsprong in combinatie met vier merken leghennen.
Dit onderzoek past in de huidige ontwikkelingen in de biologische leghennenhouderij waarbij voer van zuiver biologische oorsprong waarschijnlijk verplicht gaat worden. Het sluit ook aan bij initiatieven van fokkerij-organisaties die speciale merken leghennen ontwikkelen voor de verschillende vormen van alternatieve leghennenhouderij.

De vier bovengenoemde bedrijven zijn allen leverancier of afnemer van Praktijkcentrum Het Spelderholt en geïnteresseerd om het praktijkcentrum in te zetten in het onderzoek bij legpluimvee. De nadruk ligt daarbij op onderzoek waarvan de resultaten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk. De legsector in Nederland kan zo op een juiste wijze inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en wensen van de consument met behoud van economische duurzaamheid voor de pluimveehouder.
De verwachting is dat de proef met biologisch gehouden hennen ook praktische informatie oplevert voor het verbeteren van het management van leghennen die gehouden worden in andere vormen van alternatieve huisvesting. Daarbij valt te denken aan de invloed van onbehandelde snavels en het toepassen van uitloop op het management van een koppel leghennen.

De Productwerkgroep biologische eieren van Biologica begeleidt namens LNV deze proef. Deze, en andere productwerkgroepen van Biologica, sturen sinds dit jaar alle kennisprojecten in de biologische veehouderij aan. De productwerkgroep bestaat uit de belangrijkste vertegenwoordigers van de pluimveeketen. De productwerkgroep bepaalt welke knelpunten met onderzoeksgelden worden aangepakt en begeleidt daarnaast ook de onderzoeksprojecten.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 11-04-2005 14:27.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl