Het Nederlandse Rode Kruis

07 april 2005
Rode Kruis neemt deel aan ´grootste rampenoefening allertijden´

Paniek in de ArenA: er ontploffen twee bommen

´De grootste rampenoefening allertijden´: zo was de oefening Bonfire in de ArenA op 6 april aangekondigd. Tijdens een lunchconcert van Ali B. ontploften twee bommen. Gevolg: honderden gewonden, tientallen doden, meerdere branden en een tribune die dreigde in te storten.

Opvang en verzorging
Ook het Rode Kruis was met veel mensen bij de oefening aanwezig. Tientallen Rode Kruis-vrijwilligers kwamen in actie. Zij assisteerden de geneeskundige hulpverlening en behandelden de lichtgewonden. Ze waren betrokken bij de opvang van de in paniek geraakte slachtoffers en begeleidden degenen die acuut het stadion moesten verlaten.

Het Rode Kruis behandelt de ´gewonden´ in een behandelcentrum

Ook speelt het Rode Kruis een rol bij de registratie van betrokkenen, zodat familie en dierbaren weten wat er met hun geliefden is gebeurd. Naast de traditionele hulpverleningstaken waren er nog bijna duizend Rode Kruis-vrijwilligers die de rol van lichtgewonden speelden.

Gerrit van der Meer van het Rode Kruis vertelt: Deze rampenoefening werd georganiseerd om de paraatheid van de hulpverlening bij terreuraanslagen te testen. Dat dit soort oefeningen broodnodig zijn blijkt uit de resultaten: er kwam een probleem met de communicatie naar boven. Zo viel bijvoorbeeld het GSM-netwerk uit. Het Rode Kruis moest daardoor terugvallen op zijn eigen communicatienetwerk en dat werkte uitstekend.

Onderkoelde slachtoffers

De in paniek geraakte slachtoffers worden opgevangen en geregistreerd

De communicatiestoornis leidde tot misverstanden. Zo heeft er lange tijd een bericht gecirculeerd over ongeveer honderd mensen die ècht onderkoeld zouden zijn. Op dit bericht werd direct actie ondernomen: er werd een behandelcentrum ingericht en een callcentre voor familieleden georganiseerd. Uiteindelijk bleek het bericht niet waar te zijn.

Dit soort incidenten geeft toch een heel bijzondere dimensie aan de oefening, vindt Gerrit van der Meer van het Rode Kruis. Maar oefeningen zijn bedoeld om te leren. In dat opzicht is Bonfire dus geslaagd. Dat we bij een volgende gelegenheid een betere communicatie tussen de verschillende diensten nodig hebben is, is zo heel kort na de oefening de meest voor de hand liggende conclusie.

Meer informatie:

* Hulp bij rampen

* Geneeskundige Hulp

* Opvang en Verzorging

* Verwanteninformatie