Gemeente Middelburg


Nieuwe borden wijzen op snelheid

Gemeente Middelburg zet een nieuw middel in om het verkeer op de toegestane snelheid te wijzen: digitale snelheidsinformatieborden. Het eerste bord wordt maandag 11 april om 10.00 uur aan de Van Cittersweg in Arnemuiden geplaatst. De borden komen voornamelijk in de 30 km zones te staan.

Op de display is de snelheid van de automobilist af te lezen. Wanneer de bestuurder te hard rijdt, knippert de snelheid op het bord. Naast de normale verkeersborden, attentiecirkels, drempels, sluisjes en plateaus in 30 km zones, maakt de Gemeente nogmaals duidelijk hoe hard een bestuurder in zon gebied mag rijden. Ook langs de Grevelingenstraat in de Stromenwijk komt een snelheidsinformatiebord. Deze wordt op maandag 18 april geplaatst. Het is de bedoeling dat de borden om de twee weken op een andere plek in Middelburg staan.

Duurzaam veilig

Om een halt toe te roepen aan de toename van het aantal verkeersslachtoffers, heeft de Rijksoverheid het programma Duurzaam Veilig Verkeer (DVV) in het leven geroepen. Doel is het aantal verkeersslachtoffers tot 2010 flink naar beneden te brengen. In het kader van de DVV werden bromfietsers vanaf december 1999 verplicht binnen de bebouwde kom op de rijbaan te rijden in plaatst van op het fietspad. Sinds mei 2001 is de regel voorrang fietsers van rechts van kracht. Eind 2002 zijn in de binnenstad, Nieuw Middelburg, Arnemuiden, Stromenwijk, t Zand en de Breewijk 30km-gebieden ingesteld.

In 2005 en 2006 werkt Middelburg aan de tweede fase van Duurzaam Veilig: het invoeren van 30 km zones in de andere woonwijken. Deze fase valt onder het 4-in-1-project. Dit project omvat vier ambities uit het raadsprogramma: verkeersveilige fietsroutes, voetgangersverbindingen, schoolroutes en omgevingen en de tweede fase van duurzaam veilig.

Binnen het 4-in-1 project is aangegeven dat de verkeersveiligheid voor een belangrijk deel verbeterd kan worden door communicatie en educatie. Het project is tot stand gekomen in overleg met de verkeerswerkgroepen van alle wijken. In de verkeerswerkgroepen hebben bewoners van de wijk een actieve rol. De bewoners signaleren onder andere de verkeersknelpunten in de wijk en zoeken samen met deskundigen van de Gemeente naar oplossingen.