Universiteit van Utrecht

Persbericht

Universiteit Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

21 maart 2005

HKU en UU organiseren samen Culturele Zondag

Kunstenaars en wetenschappers zetten Utrecht onder stroom

Stad onder spanning. Zo luidt de titel van de tweede Culturele Zondag die de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht samen organiseren. Meer nog dan in 2004 etaleren de twee instellingen hun sterkste punten: kunst en wetenschap. Kunstzinnige performances worden gekoppeld aan korte wetenschappelijke toelichtingen. In alle mogelijke varianten.

Programma
Het programma van deze Culturele Zondag is opgebouwd rond een zevental 'spanningsvelden' waarin de relatie tussen kunstenaars en wetenschappers wordt afgetast. Het thema Kunst en Wetenschap krijgt extra aandacht in de reeks van discussies die de Utrecht Debating Society organiseert. Enkele voorbeelden uit het programma:
* Homerus-rap. André Klukhuhn, filosoof en chemicus, onderzoekt met de jonge zangers van Verbal Punishment of de Ilias en de Odyssee een eigentijdse rap-uitvoering kunnen verdragen.
* Atonaal, abstract. Honderd jaar na de 'uitvinding' van de atonaliteit en de abstracte schilderkunst gaan Jurrien Sligter, lector aan de Faculteit Muziek van de HKU, en Linda Boersma, docent Kunstgeschiedenis bij de vakgroep Kunstgeschiedenis en Muziekwetenschap van de UU, in op de achtergronden van deze kunstvormen. Studenten van de HKU spelen composities van Schönberg en Webern.
* USKO 60 jaar. Het Utrechts Studenten Koor en Orkest speelt zijn lustrumprogramma in de Domkerk; in het universiteitsmuseum een tentoonstelling over dit gerenommeerde muziekgezelschap.
* Games. Kennismaking met de nieuwste ontwikkelingen in gameland. Bezoekers kunnen meespelen, er zijn lezingen over de games-hype en er is een expositie van affiches.
* Schei-kunst. Chemicus Albert Philipse verricht een aanschouwelijk experiment met scheikundige deeltjes die onder het vergrootglas lijken op schilderijen van Munch of Warhol. Grafisch ontwerpster Elise Beynon projecteert verbluffende beeldcombinaties. De Culturele Zondag Stad onder Spanning van 10 april a.s. wordt om 11.00 uur in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats 27 geopend door Ad Wisman, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Om 17.00 uur sluit Willem Hendrik Gispen, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, het evenement af in de aula van het Academiegebouw aan de Domplein 29. Het programma omvat 75 onderdelen, variërend van theatervoorstellingen, lezingen, exposities, rondleidingen en concerten tot workshops. De manifestatie vindt plaats op 15 locaties in de Utrechtse binnenstad. Zie voor het volledig programma: www.culturelezondagen.nl

Samenwerking HKU en UU
De gezamenlijke organisatie van deze Culturele Zondag, door de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht, markeert de trend van een groeiende samenwerking tussen deze twee instellingen voor het Hoger Onderwijs in Utrecht. Na de ondertekening van een convenant tot samenwerking op 1 december 2003 is in september 2004 de gezamenlijke Professional School of the Arts Utrecht (www.psau.nl) van start gegaan.

Voor meer informatie
Universiteit Utrecht: Soleanie Martis, telefoon (030) 2532411 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Nicole Bakker, telefoon 06 53514667