Ingezonden persbericht

Jiddische muziek uit ghettos en concentratiekampen op unieke cd

NIEUWLEUSEN, 20050410 -- Onder de titel "Shtil, di nakht iz oysgehsternt" (Stil, de nacht is vol met sterren) hebben violist Adriaan Stoet en pianist Tjako van Schie op het label van platenmaatschappij EMI een zeer bijzondere cd uitgebracht met Yiddische muziek die tijdens en voor de 2e Wereldoorlog in concentratiekampen en Joodse ghetto's werd vertolkt.


De opnamen die in 1995 voor het eerst gerealiseerd werden en hun actualiteit nog steeds niet hebben verloren, worden vanwege de grote belangstelling dit jaar in april opnieuw uitgebracht op cd door EMI. Met het maken van deze cd hebben de musici uitdrukking willen geven aan hun gevoel van verbondenheid met het verleden.


Deze aangrijpende muziek vormt een zeer onderbelicht deel van de muziekgeschiedenis.

De muziek, destijds onder de meest erbarmelijke omstandigheden tot stand gekomen, is herkenbaar, indringend en recht uit het hart, en balanceert tussen wanhoop en hoop. Onder erbarmelijke omstandigheden werd er gemusiceerd. Niet alleen werden de muzikanten verplicht om op nazifeesten te spelen, maar ook bij executies van Joden. Deze absurde realiteit liet haar sporen na in wat we nu kennen als jiddische ghettomuziek.Vrolijk dansende noten worden afgewisseld met schrijnende klanken en wrange accoorden.


Een deel van deze muziek bestond uit mondeling overgeleverde liederen. De begeleidingen werden vaak ter plekke geimproviseerd. Veel composities zijn hierdoor zeer summier bewaard gebleven. In enkele gevallen is van stukken alleen een melodie bekend. De muziek is echter zo treffend dat zij ook zonder gezongen tekst ondubbelzinnig het gevoel van de schrijver uitdrukt. De symboolfunctie van deze melodieen was voor de Joden heel belangrijk. Zo konden ze door het spelen ervan uitdrukken wat niet gezegd mocht worden.


Een aantal stukken op de cd zijn gereconstrueerd aan de hand van het zeer beperkte materiaal. De musici menen, dat bij een puur instrumentale uitvoering van deze muziek de verbeelding van de luisteraar aan intensiteit wint. In het bij de cd behorende booklet worden voorzover bekend de achtergronden van componisten en schrijvers beknopt omschreven.


Om de muziek en het verhaal erachter aan een breed publiek te tonen wordt momenteel gewerkt aan een concertserie door heel Nederland, waarbij mondeling de achtergronden van de muziekwerken door de musici tevens worden toegelicht. Ook wordt getracht een buitenlandse tournee te realiseren. De cd zal vanaf medio april in de winkel verkrijgbaar zijn.

=============================

meer info over de cd inhoud in het Engels is te vinden op: www.tjakovanschie.com/yiddish.htm


We willen u tevens graag wijzen op het feit dat we op 1 mei aanstaande optreden in het programma "Spiegelzaal" vanuit het Concertgebouw, dat door de AVRO rechtstreeks wordt uitgezonden op de radio (tussen 10.00 en 11.00 uur). Ook verzorgen we naast concerten in den lande een presentatie/concert in de Zwolse Synagoge op 21 april aanstaande om 20.00 uur (entree vrij), en zijn er vergevorderde contacten voor een optreden in Barend & Van Dorp op tv bij RTL4.

contactinfo:
tjako van schie, pianist
tel. 0529-484126
email: tjako@sollie-dsl.nl




Ingezonden persbericht