CDA

Van Bijsterveldt: Topinkomens energiebedrijven aanpakken Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt heeft gemeenteraads- en statenleden in een open brief opgeroepen om de bestuurders van Nuon en Essent ter verantwoording te roepen over de exorbitante inkomens van de managers.

Aan de CDA fracties
in de gemeenteraden en
Provinciale Staten

Den Haag, 8 april 2005

Partijgenoten,

In de afgelopen week zijn velen geschrokken van de berichten over de exorbitante inkomens van de managers van Essent en Nuon.

Voor de velen die in Nederland de broekriem moeten aanhalen zijn dergelijke berichten onbegrijpelijk.

Het is ongelooflijk zuur te moeten constateren dat - waar de oproep is aan werknemers in Nederland om in het belang van de toekomst van onze Nederlandse economie te matigen - mensen die op plekken functioneren waar moreel leiderschap verwacht wordt het zozeer af laten weten.

Nog erger wordt het wanneer we ons realiseren dat hier geen sprake is van puur private sturing maar dat het hier gaat om bedrijven die indirect aangestuurd worden door de provincies en gemeenten die aandeelhouders zijn van deze ondernemingen.

Het mag er wat mij betreft niet bij blíjven dat we hier schande over spreken.

Ik roep jullie op om in de eerstkomende raads- en/of provinciale statenvergadering dit punt prominent op de agenda te zetten, de betreffende provinciale en lokale bestuurders ter verantwoording te roepen en geen genoegen te nemen met de ontstane situatie. Uitkomst moet zijn dat op de eerstkomende aandeelhoudersvergaderingen deze salarisverhoging wordt teruggedraaid.

Dit mogen we als CDA-ers niet over onze kant laten gaan; de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur staat hier serieus op het spel.

Ik reken op jullie maximale inzet!

Met vriendelijke groet,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Partijvoorzitter


---- --