NIBUD

Nationale Bespaartest zeer populair

Nationale Bespaartest zeer populair
Nederlander zoekt massaal bespaarmogelijkheden

De Nederlander zoekt massaal naar mogelijkheden om geld te besparen en bewuster met het milieu om te gaan. Het afgelopen half jaar hebben ruim 46.000 mensen de Nationale Bespaartest, Minder Uitgaven, Meer Milieu gedaan. Uit analyse van de eerste 31.000 deelnemers blijkt dat ze gemiddeld 400 euro kunnen besparen. De bespaartest geeft de consument een op zijn situatie toegespitst bespaaradvies. Dit advies is goed voor de portemonnee én het milieu. De test is een initiatief van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en Milieu Centraal. Beide organisaties willen de consument helpen bij het vinden van eenvoudige bespaarmogelijkheden.

180 euro besparen op autorijden
De eerste 31.000 deelnemers kunnen het meest besparen op het gebied van autorijden, per jaar zo'n 180 euro. Bijvoorbeeld door op de snelweg niet harder dan 100 km per uur te rijden. Ruim 90% van de deelnemers doet dat niet, maar het levert 125 euro op als ze in plaats van 120 km, 100 km per uur zouden rijden. Ook maandelijks de bandenspanning controleren levert al een besparing van 31 euro op, maar slechts 15% van de deelnemers doet dat. Vooral de deelnemers onder de 25 jaar kunnen op het gebied van autorijden nog veel geld besparen en milieuvriendelijker worden.

Minder lang douchen
Op het gebied van water en de verwarming kunnen de deelnemers zo'n 132 euro besparen. Ook hier springen de jongeren eruit. Zij houden ervan lekker lang onder de douche te staan, zonder waterbesparende douchekop. Niet wetende dat zo'n douchekop zo'n 70 euro oplevert. En als ze in het vervolg maximaal 7 minuten zouden douchen in plaats van 12 minuten levert dat al zo'n 25 euro op. Een kwart van de jongeren douchet langer dan 11 minuten, tegen slecht 5% van de 55-plussers.

Nog weinig spaarlampen
Het valt het NIBUD en Milieu Centraal op dat nog behoorlijk was huishoudens (30%) helemaal geen spaarlampen in huis hebben. Terwijl het vervangen van vier gloeilampen door spaarlampen al zo'n 26 euro per jaar oplevert. Wel zijn beide organisaties verheugd dat meer dan de helft van de huishoudens de vuile was altijd met een volle trommel wast. Slechts 5% doet dat nooit.

Opladers uit het stopcontact
Veel deelnemers, ruim 80%, laten de oplader altijd in het stopcontact zitten. Blijkbaar beseffen we nog te weinig dat als een oplader, van bijvoorbeeld de mobiele telefoon of elektrische tandenborstel, altijd in het stopcontact zit, dit 8 euro per jaar kost. De oplader tapt continu een beetje stroom. Ook de computer langdurig stand-by laten staan doet een kwart van de huishoudens. Zou die computer s'nachts uit staan, dan levert dat 28 euro per jaar op. Al met al kan er op het gebied van elektriciteit eenvoudig 80 euro worden bespaard.

Brood veel weggegooid
De deelnemers van de Nationale Bespaartest gooien weinig voedsel weg. Ze laten op dit gebied slechts 15 euro liggen. Dit is een opmerkelijke uitkomst, omdat uit afvalanalyse blijkt dat een huishouden jaarlijks zo'n 330 euro aan voedsel weggooit. Waarschijnlijk onderschatten de meeste mensen hoeveel ze weggooien. Wel blijkt uit de bespaartest dat huishoudens met een inkomen lager dan 1500 euro netto per maand, minder voeding weggooien dan huishoudens met een inkomen boven de 2500 euro. Vooral vlees en zuivel producten worden weinig weggegooid. Brood het meest, vooral in gezinnen met kinderen.

De Bespaartest
De Nationale Bespaartest Minder Uitgaven Meer Milieu is te vinden op de websites www.nibud.nl en www.mileucentraal.nl. Sinds september 2004 is de test online. De eerste vier maanden is de test door 35.000 mensen ingevuld. Deze antwoorden zijn bewaard. Na schoning bleven er 31.000 antwoorden over, die zijn gebruikt voor deze analyse.


09 apr 05 07:00