Helft onderzochte patatbakkers gebruikt ongezond vet
8 april 2005
Consumentenbond: percentages transvet soms schrikbarend
De helft van de 50 onderzochte patatbakkers scoort matig tot slecht op
het gebruik van ongezonde vetten, terwijl er een beter alternatief
voorhanden is. Dat blijkt uit het patatonderzoek van de
Consumentenbond dat vandaag wordt gepubliceerd in de Gezondgids.
Teveel inname van ongezonde vetten vergroot de kans op hart- en
vaatziekten. De Consumentenbond pleit voor strenge normen voor de
samenstelling van frituurvet.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van
frituurvet op 50 plaatsen in Nederland, bij zowel cafetaria's als
patatkramen en fastfoodzaken. Hieruit is gebleken dat de helft van de
onderzochte patatbakkers vet met teveel transvetzuren en/ of teveel
verzadigd gebruikt. Verzadigd vet is bij verhitting stabieler dan
onverzadigd vet omdat het minder snel met zuurstof reageert. Een
patatbakker kan daardoor langer doen met zijn vet. Dat levert hem een
kostenbesparing op, echter wel ten koste van de gezondheid van de
consument. Verzadigde vetten verhogen namelijk het cholesterolgehalte
van het bloed en vergroten het risico op hart- en vaatziekten.
Transvetzuren zijn nog slechter voor hart en bloedvaten. De
Gezondheidsraad adviseert daarom dat maximaal 1% van de dagelijkse
energie-opname mag bestaan uit transvetzuren. De helft hiervan nemen
we al op via zuivel, vlees, eieren en vis; een portie patat zou dus
maximaal de andere helft mogen opleveren. 26 van de 50 verkooppunten
voldoen hier niet aan. In één portie patat zat bijna 5,5 keer zoveel
transvet als de Gezondheidsraad per dag toelaatbaar acht.
De Consumentenbond is tevreden met de resultaten van patatbakkers die
deelnemen aan de Campagne Verantwoord Frituren, omdat deze positieve
resultaten behalen. Helaas neemt slechts 20% van de zaken in Nederland
deel aan deze campagne. Aangezien hart- en vaatziekten doodsoorzaak
nummer één vormen in Nederland vindt de bond dit onvoldoende. Zeker
gezien het feit dat er een gezond alternatief voorhanden is: vloeibaar
plantaardig vet. Opmerkelijk is dat de twee McDonalds-vestigingen die
we getest hebben slechts `matig' en `redelijk' scoren als het om
transvet gaat. Dit terwijl de keten deelneemt aan de campagne.
De Consumentenbond heeft in 2003 aan de Minister van Volksgezondheid
gevraagd strenge normen te stellen voor het gebruik van verzadigde
vetten en transvetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad kan daarbij
leidraad zijn. De bond zal minister Hoogervorst nogmaals wijzen op de
urgentie van maatregelen.
Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl
Consumentenbond