Socialistische Partij

Keuzegids opleidingen hoger onderwijs toch online


08-04-2005 * Staatssecretaris Rutte heeft eindelijk toegezegd de Keuzegids Hoger Onderwijs voor studenten gratis via Internet beschikbaar te stellen. De SP had er al vaak op gewezen: studenten hebben recht op toegankelijke, onafhankelijke informatie over de kwaliteit van de opleidingen waartussen zij moeten gaan kiezen.

Tot nu toe wees Rutte de suggestie van de SP, om deze gegevens zo snel mogelijk gratis beschikbaar te stellen, van de hand. Deze week beloofde Rutte in de Rode Hoed dat de website binnen twee maanden online zal zijn

Fenna Vergeer SP-Kamerlid Fenna Vergeer: "Het is mooi dat ook Rutte inziet dat het een verantwoordelijkheid is van de overheid om studenten te voorzien van informatie over de verschillen tussen de opleidingen. Het is echter ronduit belachelijk dat het zo lang heeft moeten duren. Deze website kon jaren geleden al online zijn, maar het kabinet koos er jarenlang voor studenten zo'n 20 euro te laten betalen voor een cd-rom."

Vergeer: "Ik ben overigens ook van mening dat de student/docent ratio van opleidingen onderdeel moet gaan uitmaken van de informatie die via de keuzegids hoger onderwijs beschikbaar wordt gesteld. Op die manier kunnen studenten voor aanvang van de studie een beeld krijgen van de kwaliteit van begeleiding en van de kleinschaligheid van het onderwijs."

Naast versterking van de positie van de student, kan die informatie volgens Vergeer ook een stap zijn in de terugdringing van de uitgaven van marketing en reclame door de instellingen. "Wanneer de onafhankelijke informatie algemeen beschikbaar is, is het nog minder zinnig dat instellingen grote sommen publiek geld uitgeven aan glossy folders en grote reclamecampagnes. Maar juist staatssecretaris Rutte plaatst de instellingen voor een prisoners dilemma. Enerzijds zegt Rutte dat hij tégen hoge uitgaven aan reclame is, tegelijk plaatst hij de instellingen in een situatie waarin zij moeten concurreren om de student. Als het aan Rutte ligt ontvangen de instellingen in de toekomst namelijk hun gehele financiering op basis van het aantal studenten. Wanneer in zo'n situatie één instelling groot uitpakt met reclamecampagnes, zullen de andere instellingen gedwongen zijn te volgen. De staatssecretaris moet dan ook de uitgaven aan reclame en sponsoring aan banden leggen."