ESSENT NV
http://www.essent.nl

Vakbeweging wil noodzaak splitsing energiebedrijven onderzocht

Dit is een persbericht van het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven

Arnhem, 8 april. De vakbeweging keert zich tegen een overhaaste beslissing om de energiebedrijven te splitsen. Minister L.J. Brinkhorst van Economische Zaken is van plan de energiebedrijven op te breken. Het kabinet heeft het wetsvoorstel op 18 maart vooralsnog geaccepteerd. In een ingezonden stuk in het Financieele Dagblad van hedenmorgen zeggen Lodewijk de Waal, voorzitter Vakcentrale FNV; Doekle Terpstra, voorzitter Vakcentrale CNV; Ad Verhoeven, voorzitter Vakcentrale MHP en Jan de Jong, voorzitter LME (het platform van alle ondernemingsraden in de energiesector), dat zij van regering en parlement eerst een Integrale Effect Rapportage van splitsing willen zien.

Als Brinkhorst zijn zin krijgt, zullen de afgesplitste energienetten nog wel in overheidshanden blijven, maar zullen de restanten van de Nederlandse energiebedrijven worden opgeslokt door zeer grote buitenlandse concurrenten. Met alle gevolgen voor de werkgelegenheid en de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven.

De vakbeweging verzet zich er tegen dat Brinkhorst het verdwijnen van de energiebedrijven zelfs onvermijdelijk acht. Letterlijk schrijven De Waal en Terpstra c.s. Dat betekent dus 'dat onze energiebedrijven alleen nog bijkantoren worden en de productie van energie hier ook niet meer nodig zal zijn. De schattingen over de gevolgen voor de werkgelegenheid lopen wat uiteen, maar ergens tussen de 14.000 en 21.000 fte's gaan op termijn wel verdwijnen, direct of indirect. En er komt niks voor terug!'

'Natuurlijk is het onvermijdelijk dat er in de nieuwe economische ruimte van de EU herschikkingen plaatsvinden. Maar het is een heel ander verhaal als je geen vinger uitsteekt om Nederlandse bedrijven te versterken in die nieuwe concurrentiestrijd.
Ja sterker nog, wanneer je willens en wetens ondernemingen zodanig verzwakt dat ze kansloos worden. Hebben we nu een minister van Economische Zaken of van Bestuurlijke Onmacht?

'We hebben het nota bene over dezelfde minister die tegen de vakbeweging zegt dat de mensen langer en harder moeten werken. In welke bedrijven dan? Want in de energiesector is hij even bezig er een paar om zeep te helpen'.

Kennelijk beginnen de fractiespecialisten van de 3 grootste partijen nu toch nattigheid te voelen, zeggen de schrijvers. CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer, zouden op suggestie van Ferd Crone van de PvdA, willen kijken naar schaalvergroting in de energiesector als de splitsing eenmaal achter de rug is. 'Met andere woorden, kabinet en Kamer beslissen eerst dat zij de Nederlandse energiebedrijven opsplitsen in kleinere eenheden en gaan zich vervolgens het hoofd breken hoe enkele van die kleinere eenheden dan weer groter gemaakt kunnen worden'.

De eerste zorg moet zijn dat er nu zorgvuldig wordt gekeken naar alle effecten die kunnen ontstaan als de splitsing inderdaad wordt doorgezet. Daarom bepleiten FNV, CNV, MHP en Ondernemingsraden verenigd in het LME een Integrale Effect Rapportage van splitsing.

Bij die Integrale Effect Rapportage moet ook het alternatief voor splitsing worden betrokken. Dat is het accoord tussen de DG Energie van EZ resp. de Directeur van de DTe enerzijds en de energiebedrijven anderzijds, dat in de eerste week van maart werd afgesloten. Dat accoord is dan wel door Brinkhorst te elfder ure afgewezen, maar in de waarde van dat accoord heeft de politiek zich nog niet echt verdiept. Ten eerste omdat de tijd daarvoor gewoon te krap was en ten tweede omdat zij Brinkhorst (D'66) op dat moment van de mini-crisis rond D'66 sowieso niet in de wielen durfde rijden. Er wordt daardoor nu te haastig beslist over de toekomst van de energiebedrijven, vindt de vakbeweging. 'Daar gaan we over een aantal jaren erg veel spijt van krijgen. Laten we daarom nu met een koel oog naar de toekomst van de energiebedrijven kijken. Dat spaart straks weer een parlementaire enquête'.