TNO Arbeid

Dit is een bericht van Vedior

Productiviteit omhoog door slimmer en anders organiseren: 'We moeten af van de mythe dat werken iets verschrikkelijks is'

De conclusie van het 1e Vedior Arbeidsproductiviteitsdebat loog er niet om: Nederland kan veranderen, en moet dat ook. Het is vijf voor twaalf als we kijken naar de arbeidsproductiviteit van de Nederlandse werknemer; sociale innovatie is een must. Nederland is immers gezakt van de derde naar de twaalfde plaats op de ranglijst van het World Economic Forum. "Er is een mentaliteitsverandering nodig in het bedrijfsleven", stelt Professor Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid. "We moeten slimmer en anders organiseren, om onze productiviteit - en dus onze concurrentiepositie - veilig te stellen. Met sturen op kosten en output alleen kom je er niet."

Sociale innovatie, waarbij werkgevers en werknemers samen kijken hoe het anders kan, komt steeds meer voor in het bedrijfsleven. Goed voorbeeld is Philips, waar horizontale teamvorming leidde tot grote successen. Naar de smaak van Frans Weekers, VVD- Kamerlid en fractiewoordvoerder sociale zaken gebeurt dit nog niet voldoende: "Bedrijven hebben hierin te weinig speelruimte. Vaak moeten ze blijven binnen de kaders die de CAO stelt, zoals bijvoorbeeld een 36-urige werkweek."

Slimmer organiseren
De VVD verwacht veel van de herinvoering van de 40-urige werkweek. Weekers: "Het is een kwestie van arbeidsmoraal. Als je langer werkt, krijg je meer uit je handen." Daartegenover stelde TNO-onderzoeker en adviseur Anneke Goudswaard dat productiviteit juist niet evenredig stijgt met het aantal gewerkte uren. Uit onderzoek blijkt dat werkweken van meer dan 36 uur, in bepaalde branches, leiden tot productiviteitsvermindering door leegloop en hogere vermoeidheid. Goudswaard: "Managers moeten eerder op zoek naar creatieve oplossingen om het werk slimmer te organiseren en hun mensen daarbij beter betrekken." Slimmer organiseren is een basisvoorwaarde voor innoveren, en dat hebben Nederlandse bedrijven hard nodig om weer aantrekkelijker te worden.

Volgens TNO is er nog veel te winnen door te kijken naar andere invullingen van bestaande productieprocessen. Als voorbeeld noemde Goudswaard een case bij Philips; TNO zag daar de productiviteit met 16% stijgen en de vermoeidheid met 18% dalen - ná de invoering van een slim werkpauzesysteem waarin medewerkers meer pauze kregen dan voorheen. "Met meer vrije tijd kan dus ook een verhoging van de arbeidsproductiviteit worden bereikt", aldus Goudswaard.

Debat opmaat naar onderzoek
Het 1e Vedior Arbeidsproductiviteitsdebat werd op 7 april 2005 gehouden in Wassenaar. Het is de opmaat naar een onderzoek over ditzelfde onderwerp, dat Vedior samen met TNO zal uitvoeren.

Deelnemers
Deelnemers aan het debat waren Professor Henk W. Volberda, Erasmus Universiteit, Hans van der Steen, AWVN; Philip van Elsdingen, Human Resources-adviesbureau Hewitt Associates; Dr. Anneke Goudswaard, TNO Kwaliteit van Leven; Mr. Drs. Frans Weekers, woordvoerder sociale zaken voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer; Herman van der Geest, MKB-Nederland, plaatsvervangend raadslid Sociaal Economische Raad. Gespreksleider was journalist en programmamaker Rocky Tuhuteru.

Meer informatie:

* Voor het volledige persbericht met de bijdragen en profielen van alle deelnemers en een verslag van het debat kunt u contact opnemen met Winkelman en Van Hessen; Leonne van de Ven, lvandeven@winkelmanenvanhessen.nl, Karen Visser, kvisser@winkelmanenvanhessen.nl, Telefoon 070 416 16 16
* Lees meer over slimmer werken op de website van TNO in het maartnummer van TNO Nieuws | Arbeid of in de publicatie Slimmer werken in praktijk. Voorbeelden van werken in productieve en gezonde banen 8 april 2005

Direct naar het bericht: http://www.tno.nl/kwaliteit_van_leven/actueel/tno_nieuws/2005/productiviteit_omhoog_doo/index.xml