FNV

'Investeren in internationaal vakbondswerk noodzakelijk'

"Internationaal vakbondswerk is gewoon vakbondswerk geworden. We zullen hierin moeten investeren." Dat zei Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, vrijdag in Amsterdam tijdens de internationale dag van de vakbond.
Van der Kolk legde in het congrescentrum van dierentuin Artis uit hoe nationaal en internationaal vakbondswerk steeds meer met elkaar verbonden raken door Europeanisering en globalisering.

De geslaagde demonstratie tegen "de verfoeilijke dienstenrichtlijn", op 19 maart in Brussel, nam hij als voorbeeld van een geslaagde actie. "Steeds meer regelgeving komt uit Brussel. Daar moeten we wat mee. De Europese Commissie heeft inmiddels besloten om de richtlijn aan te passen. Het eerste succes is binnen."

Europees Commissaris voor de interne markt Charly McCreevy, de opvolger van Frits Bolkestein, gaf donderdag toe dat hij onder druk van de publiciteit nog hardere garanties moet geven om sociale dumping te voorkomen. Lidstaten zouden moeten garanderen dat cao's voor allen in het werkland gelijk gelden.

In de Sociaal-Economische Raad (SER) gaat daar nu juist het conflict over met de werkgevers. In een conceptadvies is sprake van een soort overgangsregime waarna buitenlanders toch minder betaald zouden kunnen worden. Van der Kolk: "Onze insteek is en blijft dat wij voor vrij verkeer personen en goederen zijn, maar dat de regels gelden van het land waar je werkt. Cao's en arbeidsrecht moeten dus onverkort blijven gelden."

Hoewel FNV Bondgenoten geen campagne - "voor noch tegen" - gaat voeren over Europese Grondwet, liet Van der Kolk zich hier vrijdag zeer kritisch over uit. "Er zijn veel te weinig tastbare resultaten op sociaal terrein geboekt en er wordt teveel gepraat over zaken als de liberalisering van de handel."

De FNV geeft binnenkort via haar website informatie over de relatie over de grondwet en het thema werk en inkomen.

Tijdens zijn internationale dag presenteerde FNV Bondgenoten de bedrijvenmonitor. Deze gaat netwerken van vakbondskaderleden opbouwen bij de multinationals ABN Amro, Ahold, Akzo Nobel, Heineken, Philips en Unilever en in de landen Brazilië, Ghana, India, Indonesië, Mexico, Peru, Polen, Tsjechië en Zuid-Afrika.

De toespraak van Henk van de der Kolk is hieronder op te halen. Attachments:
speech Henk van der Kolk.doc