Protestantse Kerk in Nederland


Toespraak dr. Bas Plaisier ter herdenking van de paus

(6-4-2005)
Aan het begin van de genera lesynoded.d.7april2005te Dalfsen hield de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, dr. Bas Plaisier, een toespraak ter herdenking van paus Johannes Paulus II.

'Wij houden onze synode op het moment dat vele honderdduizenden mensen langs de baar van paus Johannes Paulus II lopen en hem morgen ook naar zijn laatste rustplaats brengen.
We willen ook hier een moment stilstaan bij het overlijden van deze paus, die miljoenen in de gehele wereld heeft aangesproken.'

'Hij was voor vele christenen die niet tot de Rooms-Katholieke Kerk behoorden, op een of andere manier het gezicht en de stem van het christelijk geloof. Hij inspireerden velen in de Rooms-Katholieke Kerk maar ook daarbuiten, door zijn geestkracht en geloof, maar zeker ook door zijn onvermoeid opkomen voor de waarde van het leven, vrede en gerechtigheid. Daarmee werd hij soms ook het geweten van de wereld en een kritische gesprekspartner van de machthebbers in de wereld. Het is onbetwistbaar dat Johannes Paulus II een beslissende bijdrage heeft geleverd aan de omwenteling in Oost-Europa. Daarom behoorde hij ook tot een van de vernieuwers van het huidige Europa.

Deze paus heeft in zijn pontificaat een groot gewicht toegekend aan de verhouding met andere christenen en anders-gelovigen. Zijn oecumenische gezindheid is op vele gebieden gebleken. Belangrijk was de verklaring die de Rooms-katholieke kerk samen met de Lutherse Wereldfederatie heeft uitgegeven over de rechtvaardiging. Daarmee werd een stap gezet om een eeuwenlang geschil tussen de kerken te beëindigen.

Hoezeer wij ook grote vragen hebben bij het pausschap in het algemeen en de invulling die hij eraan gegeven heeft op het gebied van de leer, ethiek en de oecumenische betrekkingen; wij zullen hem herinneren als een mens die soms iets liet oplichten van de kritische en troostende kracht van het evangelie. En we realiseren ons dat hij het ook was die opriep tot een oecumenische dialoog over het primaat van het pausschap.

Wij spreken de hoop uit dat de volgende paus het tot een belangrijk programma maakt om het gesprek met de protestanten in de wereld over deze en andere vragen met kracht ter hand te nemen. Wij hebben er zeker in Nederland - alle belang bij dat het gesprek tussen de Rooms Katholieke Kerk en de protestantse kerken verdiept en verbreed wordt.

Wij gedenken in deze dagen de Rooms katholieke kerk in onze gebeden en bidden ook om vernieuwing en nieuwe mogelijkheden om gezamenlijk het evangelie van Jezus Christus in deze wereld gestalte te geven.'