HAAGS JURISTEN COLLEGE



Onbelaste opvolging familiebedrijf via Engeland Route

Kort geleden werd bekend dat de successie- en schenkingsrechten omlaag gaan die moeten worden betaald bij de overdracht van familiebedrijven. Tot nog toe werd 30% van het bedrijfsvermogen van deze belasting vrijgesteld. Het kabinet wilde in zijn Belastingplan 2005 naar 50%, maar de Tweede Kamer heeft de vrijstelling verruimd tot 75%. Het Haags Juristen College, dat een naam heeft hoog te houden als fiscale voorvechters voor ondernemers, wil niet bij deze Haagse gulheid achterblijven. Het brengt met zijn Engeland Route een geheel onbelaste overdracht binnen bereik van het familiebedrijf.

Successie- en schenkingsrechten behoren tot de minst populaire belastingen. Zelfs Nederlanders die graag hun steentje bijdragen zien hier de legitimiteit niet van in. Zijn immers niet al winst- en inkomstenbelastingen over diezelfde euros betaald? Staan er dan niet nog vermogensbelasting en BTW te wachten? Is de economische groei nog niet laag genoeg, de werkloosheid en de faillissementscijfers nog niet hoog genoeg? Volgens VNO-NCW trekt de belasting op de bedrijfsopvolging een zware wissel op het vermogen om te investeren, te innoveren en te concurreren. De Vereniging Familiebedrijven Nederland (FBNed) pleit zelfs voor een volledige vrijstelling voor bedrijfsgebonden eigendom.

Continuïteit
De komende tien jaar zullen minstens 80.000 familiebedrijven, opgericht door eermalige babyboomers, overgedragen worden. Alleen in 2005 al zullen volgens de Stichting De Opvolging 35.000 ondernemers moeten besluiten over hun opvolging, overname en overdracht. Niet alleen de fiscus, ook erfgenamen of legitimarissen kunnen de continuïteit van het familiebedrijf rond de overdracht in gevaar brengen.

Ook hier kan een Engelse houdstermaatschappij onder een buitenlandse Stichting of Trust uitkomst bieden. Toine Manders van het Haags Juristen College heeft al honderden ondernemers gewezen op deze wettige weg tot ontwijking van successie- en schenkingsrechten. 'Via de Engeland Route blijven bovendien dividenden en vermogenswinst op de verkoop van aandelen onbelast. Door zorgvuldige toepassing van Nederlands, Engels en Europees recht is de 25% heffing van box 2 relatief eenvoudig te ontwijken. Ook de verkapte vermogensbelasting in box 3 kan zo worden ontgaan.' De gemiddelde belastingdruk van ondernemers kan daardoor van 50% of zelfs 75% na vererving tot 30% worden teruggebracht. Voor internationale transacties kunnen zelfs tarieven tot 0,7% gelden.

Vestigingsklimaat
Dit soort routes wordt wijd en zijd toegepast, door het Midden- en Kleinbedrijf en door grote, internationale bedrijven. De laatste krijgen daar veelal schriftelijke goedkeuring voor van de fiscus, die zo wil concurreren met andere staten. Nederland staat daardoor voor buitenlandse bedrijven zelfs bekend als een belastingparadijs, waar allerlei fiscale privileges vergeven worden. Manders: 'Dat ondernemers van eigen bodem zo'n chique behandeling niet krijgen laat zich raden: wie met zaak en gezin in Nederland geworteld is vormt voor de fiscus een dankbare prooi. Het gaat hier dus niet om grondwettelijke beginselen zoals gelijkheid voor de wet, maar domweg om maximale winst voor de schatkist. Om nog te zwijgen van het grondrecht op de beschikking over het eigen lichaam, waar mijns inziens de beschikking over de vruchten van je arbeid eenduidig in begrepen zijn. Gelukkig houdt de Europese rechter de fiscus geregeld bij de les en brengt de interne markt een meer level playing field voor grote en kleine bedrijven. Want een beter economisch vestigingsklimaat ziet niet alleen op multinationals, maar begint gewoon bij het familiebedijf op de hoek.'