Gemeente Den Haag

april 2005
Antilliaanse en Arubaanse coaches ronden opleiding af (6 april)

Vijftien Antillianen en Arubanen sluiten op donderdag 7 april 2005 hun opleiding tot coach af. Pierre Heijnen, wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratiebeleid, geeft ze hun werkstukken terug, voorzien van commentaar van de trainer en de begeleider van de stichting COACH, die de opleiding organiseerde.

De deelnemers aan de opleiding zijn op een enkele uitzondering na, allemaal van Antilliaanse of Arubaanse afkomst en volgden de training 'Coachen van Antilliaanse en Arubaanse jongeren'. In deze training is, naast een gedegen coachopleiding, ook aandacht voor de cultuur, achtergrond en speciale problematiek van deze jongeren.

Thema's die aan uitgebreid bod kwamen waren onder meer 'de grondhouding van de coach', 'de kunst van het vragen stellen', 'juridische aspecten voor Caraibische Nederlanders in de Europees Nederlandse samenleving', 'gezinssamenstelling', 'eigenwaarde en zelfbeeld' en 'omgaan met discriminatie en conflicthantering'. Deze thema's werden behandeld door een trainersteam bestaande uit trainers van Stichting COACH, Fontys Hogeschool en gastdocenten die vanuit hun eigen Antilliaanse achtergrond en hun specialisme op een of meerdere van bovengenoemde thema's hun bijdrage hebben geleverd aan de training. Deze training beïnvloedt naar verwachting de effectiviteit van de begeleiding gunstig en draagt daarmee bij aan het streven van wethouder Pierre Heijnen om aan risicojongeren een op maat gesneden mentorbegeleiding te geven.

Alle deelnemers kregen recent een certificaat uitgereikt door minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Cursisten die niet professioneel met jongeren werken, maakten ter afsluiting van de training een werkstuk over coaching. De gemaakte werkstukken worden op 7 april door wethouder Pierre Heijnen overhandigd. Ook de cursisten die geen werkstuk maakten zijn uiteraard uitgenodigd voor de bijeenkomst.

De coaches gaan Antilliaanse en Arubaanse jongeren in Den Haag begeleiden. Jongeren worden begeleid op het gebied van onder meer huisvesting, school, werk, financiën, vriendschappen en mogelijke culturele verschillen waar ze mee te maken krijgen. De coaches hebben dezelfde culturele achtergrond als de jongeren die ze begeleiden, dat maakt de coaching succesvol.