Gemeente Breda

Breda verder aan de slag met jeugdbeleid

Wethouder Marja Heerkens ondertekent vrijdag 8 april in Den Haag de Jong-overeenkomst voor het jeugdbeleid.

In deze overeenkomst spreken kabinet, provincies en gemeenten af een jaar lang samen aan het werk te gaan om ervoor te zorgen dat minder kinderen tussen de wal en het schip raken. Breda is een van de steden die meewerkt aan de landelijke proef voor een beter jeugdbeleid.

In de uitvoering van deze Operatie Jong moet het kind in de hulpverlening centraal komen te staan. Als er problemen zijn om dat voor elkaar te krijgen, mag Breda dit direct melden bij de rode telefoon' van het landelijke projectbureau van Operatie Jong.

Daarna zoeken de betrokken ministeries samen naar oplossingen. Deze ervaringen dienen als basis voor verbeteringen in de wet- en regelgeving. Zo kunnen de gevonden oplossingen landelijk worden uitgedragen.

De betrokken bewindspersonen van zeven ministeries die met jeugdzaken te maken hebben, adopteren een of meer gemeenten gedurende de looptijd van de Jong-overeenkomst. Dat houdt niet alleen in dat de lokale bestuurders hen direct kunnen benaderen, maar ook dat de bewindspersonen op bezoek gaan bij hun' gemeente. Vrijdag wordt bekend aan wie Breda gekoppeld wordt..

Breda richt zich speciaal op de aanpak van de jeugdproblemen bij de allerjongsten; kinderen van 0 tot 2 jaar. Vrijwel alle kinderen bezoeken het consultatiebureau. Daar worden ze gescreend door speciaal opgeleide sociaal-verpleegkundigen om te kijken of er al signalen zijn voor toekomstige problemen. Zo kunnen ouders en hun kinderen in een vroeg stadium hulp krijgen bij ontwikkelingsproblemen van de kinderen, ter voorkoming van moeilijkheden in een later stadium.

Verder zet Breda gezinscoaches in bij gezinnen waar veel problemen van verschillende aard tegelijkertijd optreden. Ook gaat Breda samen met de vier andere Brabantse steden Tilburg, Helmond, Eindhoven en Den Bosch werken aan de opzet van één informatiedelingssysteem. Hiermee kunnen instellingen die met een kind te maken krijgen, meteen zien wie er al bij het kind betrokken zijn. De bedoeling is dat daardoor de samenwerking en afstemming in de keten van voorzieningen voor de jeugd verbetert.

De 13 gemeenten die de Jong-overeenkomst gaan tekenen zijn Almelo, Amsterdam, Borne, Breda, Cuijk, Eindhoven, Enschede, Halderberge, Helmond, Hengelo, 's Hertogenbosch, Rotterdam en Tilburg. Verder tekenen de provincies Noord-Brabant en Overijssel en de stadsregio's Amsterdam en Rotterdam. Namens het Rijk tekenen de ministers van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Financiën, Justitie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Vreemdelingenzaken en Integratie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Breda, 7 april 2005