Gemeente Tilburg

05121BO

Datum
6 april 2005

Nieuwe impulsen jeugdbeleid Tilburg

De gemeente Tilburg maakt werk van jeugdbeleid. Dat is niet nieuw. Met steun aan een aantal 'nieuwe' initiatieven, geeft het college van burgemeester en wethouders het beleid een extra impuls. 'Jongeren aanspreken op hun talenten en van daaruit verdergaan, dat is de kern van ons beleid, ' aldus wethouder Jan Hamming. Allereerst wordt de subsidie aan het project 'De Held' gecontinueerd. Voetballers uit het eerste elftal van Willem 11 bezoeken basisscholen in Tilburg. Daar gaan deze ´helden´ met jongeren in gesprek over maatschappelijke thema's als pesten, racisme en zinloos geweld. Verder tekent wethouder Hamming aanstaande vrijdag 8 april 2005, namens het college, in Den Haag de zogenaamde Jong-overeenkomst. Gedurende één jaar gaat Tilburg zich toeleggen op meer samenhang in het jeugdbeleid, opsporen en aanpakken van knelpunten, en creëren van betere onderlinge samenwerking. En als derde heeft het college van B&W besloten om de Hall of Fame, via de Stichting Jeugdwerkcorporaties Noord-Brabant, voor te dragen voor het zogenaamde ESF-Equal project. Deelname aan het project betekent dat er zo´n E 250.000,- beschikbaar komt voor een aantal arbeidsplaatsen in de Hall of Fame. Het bestuur van de Hall of Fame denkt zelf aan ongeveer 7,7 formatieplaatsen.

De held van Willem 11

De gemeente Tilburg heeft besloten om het project 'De Held' te continueren voor het jaar 2005. De spelers van Willem II bezoeken in tweetallen samen met een begeleider van het jongerenwerk basisscholen. Op de basisscholen wordt er gesproken over pesten en racisme. Ook voetbalvandalisme en zinloos geweld komen uitgebreid aan bod. In het kader van De Held neemt Willem II onder meer de toegangskosten voor het bezoek aan de wedstrijd van zo'n 600 kinderen voor eigen rekening. De gemeente stelt op haar beurt een subsidiebedrag van E 20.750,- voor het project beschikbaar. Dit wordt voornamelijk ingezet voor het jongerenwerk van de Twern.

Racisme, discriminatie, pesten en supportersgeweld komt, helaas, overal in Nederland voor. Elke sportclub, gemeente of school krijgt met dit soort problemen te maken. Redenen genoeg voor een aantal Haagse organisaties om in maart 1996 tezamen met Ado Den Haag het project De Held op te zetten. Na een zeer succesvolle start hebben tal van andere clubs dit voorbeeld gevolgd, waaronder Willem II. 'Met het project wordt geprobeerd een nieuw soort held neer te zetten. De gedachte hierachter is dat in ieder kind een held schuilt, iemand die zich niet bezighoudt met racisme en pesten,' verduidelijkt wethouder Hamming

Profvoetballers zijn helden en om die reden spelen de voetballers van Willem II een grote rol in dit project. De spelers van Willem II bezoeken in tweetallen samen met een begeleider van het jongerenwerk basisscholen. Jan Hamming: 'Natuurlijk, geweldig dat de spelers dit willen doen. Helden die het goede voorbeeld geven, zullen jongeren zeker inspireren.' Op de basisscholen spreken de spelers over pesten en racisme. Ook voetbalvandalisme en zinloos geweld komen uitgebreid aan bod. Tijdens het bezoek wordt geprobeerd kinderen bewust te maken van de gevolgen die pesten en racisme kunnen hebben. Als afsluiting van de les wordt er een potje gevoetbald met de twee spelers van Willem II. Het project wordt afgesloten tijdens een wedstrijd van Willem II waar alle kinderen voor worden uitgenodigd. Uit voorgaande evaluaties blijkt dat het project een enorm positief effect heeft gehad op de leerlingen van de basisscholen. Ook de spelersgroep en de technische staf van Willem II onderschrijven het belang van het project. Zowel het jongerenwerk als Willem II willen dan ook een vervolg geven aan het project in het jaar 2005. Met het project worden 20 basisscholen bereikt, dat zijn zo'n 600 kinderen.

Het project past binnen het jeugdbeleid van de gemeente Tilburg waarbij kinderen en jongeren op hun talenten worden aangesproken (in plaats van hun problemen) en er gewerkt wordt met inspirerende voorbeelden.

Tilburgse deelname operatie Jong officieel

Belemmeringen wegnemen die uitvoerders ervaren bij het werken met en voor de jeugd. Om dit te bereiken hebben de, bij jeugdbeleid betrokken, ministeries de handen ineengeslagen in Operatie JONG. Doel van Operatie Jong is meer samenhang in het jeugdbeleid tot stand brengen, knelpunten opsporen en aanpakken en betere onderlinge samenwerking creëren. Doel is een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid.

Het kabinet sluit met een aantal gemeenten en regio´s, waaronder Brabant Stad, een "Jong-overeenkomst". Doel van deze overeenkomst is gedurende één jaar in de praktijk binnen de bestaande kaders tot oplossingen te komen voor de knelpunten in het jeugdbeleid. De ervaringen die worden opgedaan, dienen als basis voor verbetervoorstellen ten aanzien van wet-en regelgeving. Brabantstad stelt zich tot doel de op (risico) jeugd gerichte aanpak te versterken om uitval van jeugdigen zoveel mogelijk te voorkomen Gezamenlijk wordt gewerkt aan

regievraagstukken en vragen op het gebied van informatiedeling. Daarnaast kan iedere stad haar eigen accent leggen. Tilburg legt het accent op het scheppen van voorwaarden om de coördinatie van zorg voor jeugdigen vanuit netwerken te verbeteren. Andere deelnemers aan de operatie Jong zijn onder meer Amsterdam, Breda, Enschede,Rotterdam, Eindhoven.

Europese subsidie voor arbeidsplaatsen Hall of Fame

Het college van B&W heeft besloten om de Hall of Fame, via de Stichting Jeugdwerkcorporaties Noord-Brabant, voor te dragen voor het ESF-Equal project. Deelname aan het project betekent dat er zo´n E 250.000,- beschikbaar komt voor een aantal arbeidsplaatsen. Het bestuur van de Hall of Fame denkt zelf aan ongeveer 7,7 fte. Uiteindelijke doel is om de jongeren van de Hall of Fame in staat te stellen een zelfstandige onderneming binnen het grotere geheel van de Hall of Fame op te bouwen.

Deze stichting Jeugdwerkcorporaties is gestart in september 2004 en richt zich onder meer op het versterken van de buurt en op het ontwikkelen van zelfstandig ondernemerschap bij jongeren.

'Niet alleen goed voor de jongeren en hun toekomst, maar ook van belang voor de continuïteit van het initiatief Hall of Fame. Wat er nu staat, moet niet verloren gaan maar worden verstevigd en uitgebouwd. De initiatiefnemers zijn daarbij van groot belang en verdienen die kans.' aldus wethouder Jan Hamming.

Het ESF-EQUAL project kent een co-financieringsregeling. Tilburg heeft al fors geïnvesteerd heeft in de Hall of Fame en voldoet daarmee aan de eis van Equal. De bijdrage van Equal bedraagt ± E 250.000,- met een mogelijkheid op uitloop. De financiële tegenprestatie die Equal vraagt van de lokale partners, komt op minimaal E 119.000,- .

Voor meer informatie
Marlies van Brunschot, Bestuurswoordvoering, telefoon 013-5429705.


---- --