Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

5 april 2005


Promotieonderzoek : Fusies en overnames in hoogtechnologische industrieën

Vaak of teveel of te weinig kennisoverlap

Om fusies en overnames van bedrijven succesvol te maken is het belangrijk dat de kennisgebieden waarop de betrokken bedrijven actief zijn, elkaar in bepaalde mate overlappen, maar ook weer niet te veel. Er moet voldoende overlap zijn om schaalvoordelen te behalen en het integratieproces soepel te laten verlopen. Aan de andere kant is diversiteit nodig om de flexibiliteit van de betrokken organisaties te vergroten, zodat bedrijven in staat zijn om gebruik te maken van technologische kansen die gebaseerd zijn op nieuwe en snel ontwikkelde kennis. Het succesvol overnemen van kennis vanuit een ander technologisch gebied is niet onmogelijk, maar vereist wel een radicale verandering in de organisatie van het innovatieproces. Zo n drastische aanpassing kan dan al snel een contraproductief effect hebben op het innovatievermogen van het bedrijf.

Dat is kort gezegd de belangrijkste conclusie van een onderzoek waarop Myriam Cloodt op vrijdag 8 april a.s. promoveert aan de Universiteit Maastricht. In haar proefschrift heeft ze onderzocht in welke mate fusies en overnames binnen de hoogtechnologische sector (ruimtevaart en defensie, computers, farmacie en elektronica) een positieve bijdrage leveren aan het innovatievermogen van ondernemingen na voltooiing van het fusie- of overnameproces.

Fusies en overnames worden geïnitieerd op basis van meerdere beweegredenen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is verbetering van het financiële resultaat, op korte termijn, niet de belangrijkste drijfveer voor een fusie of overname. Het verhogen van de beheersbaarheid van technologische ontwikkelingen is een veel belangrijkere. Juist in de hoogtechnologische sector is het steeds moeilijker en kostbaarder geworden om zelfstandig kennis van producten en processen te ontwikkelen. Een snelle manier voor innovatieve bedrijven om hun kennis uit te breiden is de overname en integratie van extern aanwezige kennis via fusies en overnames. Aldus zijn sneller investeringen in grootschalige onderzoeksprojecten terug te verdienen. Deze verdiensten kunnen dan weer gebruikt worden voor een herinvestering in nieuwe innovatieve projecten.

Cloodt analyseerde voor haar onderzoek gegevens betreffende duizenden fusies en overnames die wereldwijd in de periode 1985-1994 plaatsvonden.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij drs. Myriam Cloodt tel. 040-2475242, fax 040-2468054 , e-mail M.M.A.H.Cloodt@tm.tue.nl Titel van het proefschrift: Mergers and acquisitions (M&As) in high-tech industries: measuring the post-M&A innovative performance of companies, 2005, Ph.D. thesis Maastricht University, ISBN 90-5278-450-7. Promotie8 april 2005, promotor prof. dr J. Hagedoorn. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine