Universiteit van Tilburg

Tentoonstelling over alledaagse macht op Universiteit van Tilburg

Jan Bannink fotografeert wereldwijd de wereld van de bureaucratie

De dorpsklerk uit Mozambique, de gevangenisdirecteur uit Siberië en de gouverneur uit India hebben met elkaar gemeen dat ze ambtenaar zijn, en dat ze een door hun functie bepaalde macht en status hebben. Ze hebben ook met elkaar gemeen dat ze zijn gefotografeerd door kunstenaar Jan Banning, die werkt aan een nog steeds uitdijende serie over de wereld van de bureaucratie. Een selectie van fotos uit deze serie is te zien op de Universiteit van Tilburg van vrijdag 8 april tot en met vrijdag 10 juni. De titel van de tentoonstelling is Het Bureau, en ze is te zien op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Jan Banning (1954) is fotograaf met een wetenschappelijke achtergrond: hij studeerde sociaal-economische geschiedenis in Nijmegen en werkt sinds 1981 als kunstenaar annex fotojournalist in binnen- en buitenland. Zijn werk verscheen, veelal in de vorm van fotoverhalen, in boeken en op tentoonstellingen, in tijdschriften en in kranten. Zijn fotoseries bevinden zich op het grensvlak van journalistiek en kunst en komen veelal tot stand op eigen initiatief. Zijn voornaamste themas in de laatste jaren vormen de langetermijngevolgen van oorlogen en de wereld van de bureaucratie.

Het bureauproject van Jan Banning (dat hij verricht samen met publicist Will Tinnemans) is op te vatten als een wereldwijd, vergelijkend cultuuronderzoek naar de symbolen van het fenomeen bureaucratie. Het eigenlijk onderwerp is de macht van alledag, de macht op het niveau waarop de burgers ermee geconfronteerd worden in de praktijk. Banning fotografeert binnen één gebied ambtenaren van hoog tot laag: de gouverneur, de dorpsklerk, de archiefbeheerder, de bode, de immigratie-ambtenaar en de dorpsagent. De eigenlijke hoofdpersoon van de serie is het bureau van de ambtenaar: dat drukt diens macht en status uit en toont de symbolen waarmee die tot uitdrukking worden gebracht.

Het project van Banning en Tinnemans beslaat een tiental landen op diverse continenten. Er zijn drie landen voltooid. Het eerste project betrof Mozambique en kreeg in 2003 de Dick Scherpenzeel Fotografieprijs. Het tweede (gemaakt in de Indiase deelstaat Bihar) kreeg in 2004 bij de World Press Photo een eerste prijs in de categorie portretseries. Op deze tentoonstelling zijn ook fotos te zien uit Rusland, het derde hoofdstuk dat eind 2004 werd gemaakt in Tomsk (Siberië), en uit Indonesië, waar een begin is gemaakt met een vierde. Het project zal leiden tot een boek en een internationale, reizende tentoonstelling. Tussentijds zullen delen gepubliceerd worden in kranten en weekbladen, wereldwijd.

Noot voor de pers
Voor meer informatie en afbeeldingen kunt u contact opnemen met universiteitsvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, e-mail: P.H.C.Siebers@uvt.nl). Voor beeldmateriaal zie: www.uvt.nl/diensten/bu/veb/kunst/bannink.