Persbericht Mars Society Nederland
5 april 2005
Mars: werk van Kees Veenenbos op National Geographic Channel (7 april)
National Geographic Channel, documentaire Mission Mars: Year One Volg de marsvoertuigen Spirit en Opportunity, vanaf het moment dat ze op de planeet neerkomen tot en met de verbijsterende ontdekkingen die daar op volgden.
De Nederlander Kees Veenenbos maakte voor de documentaire een minuut aan animaties over hoe Mars er nu uitziet en hoe Mars er wellicht in het verleden uitzag. Met behulp van de MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter op de satelliet Mars Global Surveyor) data maakte hij deze vluchten boven het Mars oppervlakte. Zo zien we lage vluchten boven de Valles Marineris, zowel in het heden als in het verleden als een vlucht boven de Aram Chaos, toen water en ijs nog in dit gebied aanwezig was. Tenslotte nog een vlucht boven de Ma'Adim Vallis naar de Gusev krater, waar op dit moment het Mars voertuig Spirit onderzoekingen doet.
Kees Veenenbos leverde ook voor de eerste documentaire Mars: Dead or Alive werk. Hij maakte een flink aantal achtergronden voor de interviews die in de documentaire te zien zijn.
Dit is de tweede documentaire van Mark Davis (NOVA PBS) die het maken van de marvoertuigen tot en met de lancering als onderwerp had. Een geweldig tijdsdocument over de laatste ontwikkelingen van het Mars onderzoek. Ook in deze documentaire is Steve Squyres, de leider van de missie van de Mars Exploration Rovers, de spil in de documentaire.
Voor meer info over de documentaires zie
De titel van de tweede documentaire in de VS is anders, namelijk: "Welcome to Mars".
Veel informatie en achtergronden bij de totstandkoming van deze documentaires.
Zie voor de programmering van "Mission Mars: year One" op 7 april en de dagen erna:
7 April, 22:00
8 April, 1:00
9 April, 15:00
11 April, 5:00
14 April, 15:00
29 April, 18:00
Kees Veenenbos, computerkunstenaar uit Apeldoorn, is voor allen die zich met Mars bezig houden, waaronder de ruimtevaart organisaties NASA en ESA, een goede bekende. Veenenbos maakt al enkele jaren furore met zijn Mars-renders . Dit zijn beelden van Mars gebaseerd op hoogtegegevens die sinds 1998 verzameld worden door de satelliet Mars Global Surveyor. Door middel van een laser hoogtemeter brengt dit Amerikaanse ruimtevaartuig de planeet Mars gedetailleerd in kaart. Veenenbos gebruikt die gegevens om in het computerprogramma Terragen een realistisch model te creëren van de Rode Planeet. En, zoals de cover van de National Geografic Magazine in januari 2004 en die van Science (breakthrough nummer, 14 december 2004) wereldwijd laten zien, levert dat prachtige beelden op van Mars, alsof het door mensenogen gezien wordt of door camera s gefotografeerd is. Kees maakt zowel beelden van Mars zoals het nu is, droog en koud, als ook beelden die de planeet laten zien zoals de planeet er mogelijk in een ver verleden uitzag, met vloeibaar water aan het oppervlak.
Veenenbos werkt nog steeds als ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn, maar in ruimtevaartkringen geniet hij inmiddels internationale bekendheid. De NASA gebruikte zijn renders (zo heten dergelijke via de computer gemaakte beelden) om het de teams van de twee Mars Rovers die volgende maand op Mars landen, gemakkelijker te maken om een landingsplaats uit te kiezen voor hun Marsvaartuigen. Zo hangen er ook 5 van deze renders fraai ingelijst op de kamer van de NASA directeur Mars Exploration. En de European Space Agency (ESA) nodigden Kees Veenenbos uit om tijdens de Beagle 2-kerstnacht zijn werk te komen tonen in het Vluchtleidingscentrum van de ESA te Darmstadt.
Daarnaast is zijn werk ook te bewonderen op website van de Beagle 2. Collin Pillinger, de instigator van de Beagle 2, heeft Veenenbos speciaal om renders van de Beagle landingsplaats verzocht.
Sinds 8 oktober vorig jaar is het zelfs mogelijk je werkelijk in een Marslandschap te wanen. Waren de prachtige beelden van Kees Veenenbos altijd al inspirerend, maar nu heeft Veenenbos zichzelf overtroffen. Mars 3D komt op je af, en neemt je op. Prachtige beelden, die je laten vliegen over Mars en wandelen over haar rotsen. Beelden die je helemaal doen vergeten dat er nog nooit een mens op Mars is geweest. En dat al die beelden dus zijn gemaakt van door robots verzamelde gegevens.
Om Mars 3D te kunnen zien, moet men voorlopig nog naar het Science Museum van Minnesota, waar de film van 8 oktober tot 1 juni 2005 draait. Wie zo ver niet wil reizen kan zich thuis achter zijn pc vergapen aan de prachtige beelden en animaties die te vinden zijn op de website van Kees Veenenbos: www.space4Case.com >.
Iets verder weg, maar nog steeds tamelijk dichtbij: op de Universiteit van Amsterdam op 2 juli 2005 op de Nationale Marsdag Mars: van Robots naar Mensen kan men genieten van de marsbeelden van Kees. Met naast Kees Veenenbos, medewerking van onze Nederlandse astronaut, André Kuipers, en vele anderen van ESA, NASA, Nederlandse ruimtevaartbedrijven als Dutch Space en SRON.
In Rotterdam werd Kees zijn werk gebruikt voor een reclame boodschap van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in mei/juni 2001, die draaide op de digi-screens in de Koopgoot in Rotterdam. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in kranten als De Volkskrant, Haagse Courant, voorpagina Metro, bladen als Science, Courrier International, Bild der Wissenschaft en Space.com. Evenals talloze binnen en buitenlandse tv programma s. En de covers van National Geographic Magazine en Science in 2004. Laatstelijk heeft Veenenbos zijn bijdrage geleverd aan het boek Mars uit de Eyewitness serie van uitgeverij Dorling Kindersley.
Deze herfst wordt het werk van Veenenbos gebruikt in het planetarium van Madrid, waar ook de Europese Mars Society Conventie (EMC5) plaats vindt van 1-3 oktober.
Met als extra toegift in Madrid op 3 oktober een in Spanje goed zichtbare annulaire eclips.
- de website van Kees Veenenbos:
- Nationale Marsdag 2 juli (NB niet 4 juni!), Roetereiland, Universiteit van Amsterdam:
- NASA website over de 2 Mars Exploration Rovers, die op Mars rondrijden:
Hier treft u 6 mogelijke landingssites op Mars aan, die Kees Veenenbos op verzoek van de NASA visualiseerde.
- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos
De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst:
- Zie ook de website van Kees Veenenbos zelf:
- voor de algemene website over de Mars Exploration Rovers, Spirit en Opportunity
- voor een trailer van Mars 3D uit het Science Museum in Minnesota:
-------------------------------------------
"Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars."
Sir Arthur C. Clarke
De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars.
De vermetele plannen van president Bush voor bemande missies naar de Maan en Mars zijn mede te danken aan intensief lobbywerk van The Mars Society en andere "pro-space" organisaties. Die lobbygroepen hebben pas een deel van de winst binnen. De komende jaren zullen zij moeten blijven lobbyen om een bemande missie naar Mars ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden.
De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit net geland is. Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal volgend jaar in Europa in gebruik worden genomen in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society, mits er voldoende sponsors gevonden worden om de Habitat ook in te richten.
Per ruimtemissie op de planeet Mars zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. In de habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten.
Recent was de voorzitter van de Mars Society, Artemis Westenberg, enkele weken op het station in Utah als testastronaut. Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera s die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.
Voor de inrichting van de Euro-MARS leverde de Nederlandse architect Frans Blok een belangrijke bijdrage. Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. De Hab heeft in 2002 een aantal maanden tentoongesteld gestaan bij het Adler Planetarium te Chicago, waar zij heel veel belangstellende trok en zij op haar plek bij de rivier gedurende die tijd een landmark was voor Chicago. Ook het MDRS werd voor zijn in gebruik name in Utah maandenlang tentoongesteld op Cape Canaveral en trok daar drommen belangstellenden.
De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA s (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.
Omdat de beslissing voor een bemande missie een politieke keuze is, wordt momenteel door de Mars Society in de VS een felle, en ook succesvolle, campagne gevoerd om senaatskandidaten en presidentskandidaten te overtuigen van het nut van een bemande missie. Dr. Robert Zubrin sprak dit jaar op hun uitnodiging voor Science Commissie van de US Senate tijdens de Senate Hearing on the Future of NASA . De Senaatsleden waren zeer geïnteresseerd en reageerden met enthousiasme op de toekomst die Dr. Zubrin schetste voor NASA.
In antwoord op de plannen van president Bush om mensen naar de Maan en naar Mars te zenden hebben de Europese Mars Society afdelingen van 8 landen gezamenlijk aan de Europese Unie gevraagd niet te wachten op de plannen en daden van de Verenigde Staten, maar de reeds geplande bemande Marsmissie van de ESA voor 2030 naar voren te halen. Onderzoek in de Ruimte en vooral missies naar Mars inspireren de jeugd in de richting van technische studies en beroepen. Een stimulans die de EU kan bestendigen door Europa een gemeenschappelijk doel te geven in een bemande missie naar Mars.
Een bemande missie naar Mars zou een enorme stimulans betekenen voor de Europese economie. Iedere Euro die wordt uitgegeven aan het project, wordt betaald aan een Europees bedrijf om onderdelen of diensten te leveren. De uitvoering van een bemande missie zal dan ook heel wat banen voor Europeanen opleveren. Het multiplier effect voor de economie is heel moeilijk van te voren te berekenen. Ongetwijfeld zullen de bakker, groenteboer, en slager ook profiteren van de Euros die al die werknemers uit te geven hebben. En zo zal een missie naar Mars hoogstwaarschijnlijk een economisch voordeliger zet zijn, dan vele andere plannen en maatregelen van de Europese Unie.
Ruimtevaart is bovendien zonder twijfel het middel bij uitstek om Europa te verenigen.
Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.
- Voor een uitgebreid overzicht over Mars
- projecten van de Mars Society
- Voor de website van de Mars Exploration Rovers:
- voor een overzicht van de Europese Satelliet Mars Express: