Bond van Nederlandse Architecten

Persbericht
Amsterdam, 7 april 2005

Toegang markt onnodig moeilijk voor jonge architecten

Europese aanbestedingsregels beperken in praktijk de mededinging

De Europese aanbestedingsregels werken contra-productief bij de architectenselectie. In plaats van de markt open te breken en de mededinging te bevorderen, schermen ze in de praktijk de markt juist af. Vooral jonge architecten en architecten met een klein bureau zijn hiervan de dupe. Ze worden vaak bij voorbaat van mededinging uitgesloten. Dat is ten onrechte omdat ze meestal zeer wel in staat zijn de opdrachten waar het om gaat tot een goed einde te brengen. In toenemende mate merken echter ook grotere en gevestigde bureaus dat het lastig is om in een voor het bureau nieuwe marktsegment opdrachten te verwerven. Deze problemen zijn prominent naar voren gekomen tijdens de bijeenkomsten over Europees aanbesteden die de BNA afgelopen maand in vier regio's heeft gehouden. Een kleine tweehonderd architecten en medewerkers van architectenbureaus hebben een bijeenkomst bijgewoond.

Niet alleen jonge architecten ten onrechte uitgesloten Het probleem van de onterechte uitsluiting ontstaat door de hoge minimumeisen die opdrachtgevers aan architecten stellen bij een Europese aanbestedingsprocedure. Deze eisen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de minimum-omzet in de afgelopen jaren, op de ervaring in bepaalde sectoren of op financiële draagkracht en garanties. Vaak staan deze eisen in geen verhouding tot de omvang en de zwaarte van de opdracht. Architecten die niet aan deze te hoge minimumvoorwaarden voldoen komen niet in aanmerking voor de opdracht. Daardoor wordt het voor jonge architecten, architecten met kleine bureaus en zelfs architecten met grote bureaus die een ander deel van de markt willen betreden, moeilijk om in de sectoren waarin de Europese aanbestedingsregels van toepassing zijn aan de slag te komen.

Opzettelijk te hoge eisen
De indruk bestaat dat opdrachtgevers, bijgestaan door hun adviseurs, de eisen soms expres hoog stellen om het aantal gegadigden te beperken. Dat geeft voor opdrachtgevers minder administratieve en formele rompslomp, maar gaat lijnrecht in tegen de bedoeling van de Europese aanbestedingsrichtlijnen. De richtlijnen zijn immers in het leven geroepen om de mededinging te bevorderen. Overigens is de angst dat te veel architecten zich zullen aanmelden ongegrond. Gezien de kosten van het meedoen aan een Europese aanbesteding wegen architecten hun deelname doorgaans zorgvuldig af.

Bedrijfseconomisch onverantwoord
De kosten die architectenbureaus moeten maken om op de hoogte te raken van Europese aanbestedingen en daarop in te schrijven, werpen al een te hoge drempel op. Kleine bureaus beginnen niet eens aan regelmatige deelname aan aanbestedingen of haken na verloop van tijd af. Bij ontwerpopdrachten van minder dan een miljoen is het ook voor grote bureaus bedrijfseconomisch gezien onverstandig aan aanbestedingen mee te doen bij een gemiddelde kans op succes. De acquisitiekosten zijn te hoog in verhouding tot de inkomsten uit een eventuele opdracht.