Gemeente Geertruidenberg


Advies Stuurgroep Ruimte voor de Rivier aan kabinet

De Stuurgroep Ruimte voor de Rivier heeft een pakket aan maatregelen aan het kabinet voorgelegd. Het bestaat uit een mix van ruimtelijke en technische oplossingen voor de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied.

De stuurgroep adviseert het kabinet dit maatregelenpakket (kosten 2,2 miljard euro), naar verwachting half april, vast te stellen.

Voorstellen

Naast werkzaamheden langs de Merwede wordt langs de Bergsche Maas de Overdiepsche Polder ontpolderd. Daarbij worden de aanwezige agrarische bedrijven op terpen geplaatst en blijft de agrarische functie van het gebied gehandhaafd. De planstudie voor dit project is inmiddels in gang gezet. Voor het verlagen van de waterstanden tot aan de Biesbosch is het voorstel water te bergen op het Volkerak Zoommeer. Langs de Lek vanaf Amerongen tot aan Krimpen aan de Lek is gekozen voor dijkversterking omdat de ruimtelijke mogelijkheden beperkt zijn.

Advies over koplopers

De stuurgroep adviseert het kabinet om parallel aan de inspraak op de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier een aantal maatregelen uit het pakket voor de korte termijn te benoemen als koploperproject. Indien het kabinet dit voorstel overneemt, kan de planstudie voor deze projecten meteen na het besluit van het kabinet over deel 1 van de PKB starten. Het gaat bijvoorbeeld om het ontpolderen van de Noordwaard die bij hoogwater meestromend' wordt. Vorig jaar is de Overdiepse Polder al als koploper aangewezen. Voor koplopers geldt onder meer dat de noodzaak is aangetoond, dat voldoende bijgedragen wordt aan waterstandverlaging, regionaal draagvlak bestaat en de financiële haalbaarheid verzekerd is.

Vervolgproces

Naar verwachting zal het kabinet half april een besluit nemen over het voorgestelde pakket van maatregelen. Na instemming van het kabinet, krijgt het de status Planologische Kernbeslissing, deel 1', dat vanaf
1 juni tot 24 augustus 2005 ter inzage wordt gelegd. Burgers, belangengroepen en overheden kunnen hierover gedurende de inspraakronde hun mening geven. PKB deel 2 bevat de bundeling van deze inspraakreacties. In PKB deel 3 verwoordt het kabinet haar definitieve standpunt. Nadat de Tweede - en Eerste Kamer met dit standpunt hebben ingestemd, wordt de PKB naar verwachting medio 2006 als deel 4 uitgebracht. Daarmee is de Planologische Kernbeslissing officieel van krachten kan begonnen worden met de voorbereiding en de uitvoering van de maatregelen.