Ondertekening samenwerkingsovereenkomst slachtofferzorg

Hollands Midden 07-04-2005 - Het Arrondissementsparket s-Gravenhage, de korpsbeheerder, namens de Veiligheidsregio, Politie Hollands Midden en Slachtofferhulp Nederland, regio Hollands Midden, willen de dienstverlening aan het slachtoffer gezamenlijk versterken in een samenwerkingsverband.

Daarnaast moet de betere samenwerking bijdragen aan het verhogen van het doorverwijzingspercentage van 40% naar 80%. Woensdag 6 april werd deze samenwerkings-overeenkomst ondertekend door de vier partijen.

Dienstverlening De positie van en de dienstverlening aan het slachtoffer zijn volop in ontwikkeling. Zo verbetert de positie van het slachtoffer in de rechtszaal ondermeer door het spreekrecht dat per 1 januari jl. van toepassing is. Zowel binnen Politie Hollands Midden als binnen Slachtofferhulp Nederland regio Hollands Midden vinden als gevolg van deze ontwikkelingen, veranderingen plaats. De informatievoorziening aan het slachtoffer, correcte bejegening en waar van toepassing schadebemiddeling, zoals de wet Terwee voorschrijft, zorgt in de eerste plaats voor een goede dienstverlening aan het slachtoffer. Het draagt bovendien bij aan het gevoel van veiligheid.

Samenwerkingsverband De slachtofferzorg van de Politie Hollands Midden en de dienstverlening van Slachtofferhulp zijn dan ook op vele terreinen met elkaar verbonden. Tegen deze achtergrond willen Politie Hollands Midden en Slachtofferhulp Nederland regio Hollands Midden de dienstverlening aan het slachtoffer gezamenlijk versterken in een samenwerkingsverband.

Slachtofferzorg en slachtofferhulp Slachtofferzorg is de zorg die de politie biedt aan het slachtoffer zoals een correcte bejegening, informatieverstrekking over de afhandeling van de zaak en doorverwijzing naar Bureau Slachtofferhulp. Slachtofferhulp biedt praktische, juridische en emotionele ondersteuning aan slachtoffers en hun familieleden, nabestaanden en getuigen van misdrijven en verkeersongevallen.

Imago en bekendheid Voor een goede doorverwijzing naar Slachtofferhulp is het van belang dat de politie beschikt over kennis van de werksoort. Om deze kennis te meten is bij Politie Hollands Midden, in samenwerking met Bureau Slachtofferhulp, in maart een quick scan gehouden binnen het politiekorps. Doel van de quick scan was het meten van het imago van Slachtofferhulp onder medewerkers van Politie Hollands Midden.

Conclusies quick scan Wat vindt de politie van slachtofferhulp en hoe vaak wordt gebruik gemaakt van de diensten van Bureau Slachtofferhulp? Uit de quickscan is naar voren gekomen dat de regiopolitie oog heeft voor het slachtoffer. Echter, tijdgebrek is een belemmerende factor. Als gevolg hiervan schiet het bieden van slachtofferzorg er helaas wel eens bij in. Uit de quick scan is verder gebleken dat slechts 33% het verschil weet tussen slachtofferzorg en slachtofferhulp. Zij die er wel bekend mee zijn, zijn meer dan positief over Bureau Slachtofferhulp. Van de ondervraagden waardeert 69% de dienstverlening van Bureau Slachtofferhulp met een kleine 8.

Positieve waardering Deze positieve waardering is vooral gelegen in de goede ervaringen die de ondervraagden en hun teamleden in het verleden hebben gehad met Bureau Slachtofferhulp. De vrijwilligers van Bureau Slachtofferhulp zijn betrokken en hulpvaardig en de samenwerking is goed, aldus de ondervraagden. Op basis van de bovengenoemde uitkomsten zullen waar nodig gezamenlijke acties worden ontwikkeld om de bekendheid met Slachtofferhulp te vergroten en de doorverwijzingen te verhogen tot 80%.

Vergroten bekendheid Slachtofferhulp zal in alle teams van de politie voorlichting geven over de werkwijze van en het doorverwijzen naar Slachtofferhulp. Tevens wordt Slachtofferhulp structureel verankerd in de opleiding van de politie.

Slachtofferinformatiemap Tijdens het symposium werd door de hoofdcommissaris van Politie Hollands Midden, de heer drs. J.J.M. Stikvoort, de eerste exemplaren van een nieuwe informatiemap voor slachtoffers van een woninginbraak uitgereikt aan de heer J. Smit, directeur Slachtofferhulp Nederland, de heer W. Weynschenk, portefeuillehouder Woninginbraken van Politie Hollands Midden en aan de heer P. de Meij, portefeuillehouder Slachtofferzorg van Politie Hollands Midden. De map bevat nuttige informatie over onder andere de aangifte, het SlachtofferInformatiePunt (SIP) Bureau Slachtofferhulp en schadebemiddeling.

Bereikbaarheid Slachtofferofferhulp Bureau Slachtofferhulp is met ingang van 1 maart 2005 zeven dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar in de gehele regio. Tijdens kantooruren via telefoonnummer 0900 0101 (lokaal tarief) en buiten kantooruren via de meldkamer van de politie.