Gemeente Groningen

Stadjers

woensdag 6 april:
Kleine groep actieve tienermoeders krijgt maandelijks 50,- extra

Alleenstaande bijstandsmoeders tot 21 jaar die vóór 1 januari 2005 een uitkering ontvingen krijgen van het college van B&W van de gemeente Groningen een extraatje van 50,- per maand. Voorwaarde is wel dat de moeders actief deelnemen aan een traject richting onderwijs of een baan. Met deze bonus kunnen ze gedeeltelijk de verlaging van bijstand voor jongeren compenseren. Deze verlaging is op 1 januari 2005 ingegaan. Het college komt met deze regeling tegemoet aan de wens van de gemeenteraad.

Per 1 januari 2005 zijn de uitkeringsbedragen voor jongeren verlaagd. De bedragen zijn aangepast aan het minimumloon en aan de studiefinancieringsbedragen. De belangrijkste reden voor deze aanpassing was dat uitstroom naar werk of opleiding moet lonen. Een uitkering moet dan dus lager zijn dan het minimumloon of studiefinanciering. In het verleden werd uitstroom naar werk of opleiding belemmerd omdat een uitkering hoger was dan het minimumloon of studiefinanciering (armoedeval).

Extra kosten
Naar aanleiding van de achteruitgang in inkomen van de uitwonende tienermoeders heeft de gemeenteraad het college gevraagd voor deze groep een specifieke regeling in het leven te roepen. Het extraatje is voor tienermoeders die vóór 1 januari 2005 een uitkering ontvingen. Voor deze groep is dit een overgangsregeling. Voor tienermoeders die vanaf 1 januari 2005 een uitkering aanvragen geldt de bonus niet.

22 jonge moeders
In totaal gaat het in Groningen om 22 tienermoeders van 18 tot 21 jaar die te maken kregen met de verlaging van hun uitkeringsbedrag per 1 januari 2005. De meisjes wonen zelfstandig en zijn actief bezig om een opleiding te (gaan) volgen of een baan te vinden. Bij het bepalen van de hoogte ( 50,-) is aangehaakt bij de systematiek van de kostenvergoeding voor jongeren tot 18 jaar die aan een traject deelnemen.