Vrije Universiteit Amsterdam
april 2005
Promotie
07.04.2005
F.J.M. van Leerdam
aula
VU medisch centrum
10:45
Enuresis. A major problem or a simple developmental delay?
Promotor: prof. dr. A.J. van der Heijden, prof. dr. R.A. HiraSing
Bedplassen oorzaak van psychische problemen
Het blijkt heel goed mogelijk, nodig en bruikbaar om diagnostiek en (start van) behandeling van bedplassen uit te voeren in de Jeugdgezondheidszorg. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Frank van Leerdam. Uit onderzoek onder bijna drieduizend kinderen (vier tot twaalf jaar) blijkt dat plasproblemen (waaronder urineweginfecties) en obstipatie even vaak voorkwamen bij kinderen die wel in bed plasten als bij kinderen die dat niet doen. Onder een andere onderzoeksgroep kwam naar voren dat kinderen met aandachtsproblemen (een indicatie voor ADHD) niet meer of minder incontinent waren voor urine (met uitzondering van meisjes met de combinatie van broek- en bedplassen).
Bedplassen wordt geassocieerd met diverse psychosociale problemen. Het probleem blijkt geen gevolg maar oorzaak van psychische problemen. Bij 88 kinderen met psychische problemen en bedplassen werd 92 procent droog na Droge Bed Training. Bij 58 procent verbeterde de psychische problemen naar het normale gebied.
De plaswekker is de meest effectieve behandeling van bedplassen. Iets meer dan 85 procent van de kinderen (totaal 241) was onmiddellijk na een plaswekkerbehandeling droog. Na twee jaar bedroeg dit percentage ruim 76 procent. Bij 37 kinderen met broek- en bedplassen werd 65 procent 's nachts droog met de plaswekker. Daarvan was 42 procent overdag droog.
Onder een onderzoeksgroep van dertienduizend volwassenen (18-64 jaar) plaste één op 200 in bed. De helft daarvan de mannen in deze groep en bijna eenvijfde van de vrouwen hiervan is nooit droog geweest. Vijftig procent van de mannen met dit probleem en 35 procent van de vrouwen had nooit hulp gezocht.
Vrije Universiteit Amsterdam
Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:
dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:
T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl
Voor meer informatie overVumc:
T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl