FloraHolland



Weekbericht week 13: FloraHolland

FLORAHOLLAND (5 april 2005) - Snijbloemen / De omzet snijbloemen lag in week 13 bij FloraHolland bijna 12 procent lager dan in dezelfde week vorig jaar. De middenprijs kwam uit op 0,16 (geen stijging en/of daling). Het aanbod lag bijna 11 procent lager. De omzet voor de klokken van FloraHolland kwam in totaal 16,5 procent lager uit, bij een afnemend aanbod van 10 procent en een middenprijs van 0,15 (- 0,01).
Daarbij is het wel noodzakelijk om te benadrukken dat de gegevens over aanvoer en prijsvorming niet geheel vergelijkbaar zijn met vorig jaar vanwege een ander patroon van Pasen.
Afgelopen week was er namelijk sprake van vier veildagen vanwege tweede Paasdag. Daardoor was er op dinsdag sprake van een groot aanbod en prijzen die onder druk stonden op deze startdag van de verkoopweek. De gehele week daarna verliep de afzet enigszins stroef. Vorig jaar was het een late Pasen, namelijk op 11 en 12 april in week 20.

Een aantal voorbeelden ter illustratie:
De aanvoer van grootbloemige rozen (alle kleuren) kwam vorige week bijna 7 procent hoger uit dan in dezelfde week vorig jaar. De middenprijs nam af met 0,05 tot een niveau van 0,15. De kleinbloemige roos kwam met de middenprijs uit op 0,08. Het aanbod van tulpen lag 5 procent lager, waarbij de middenprijs uitkwam op 0,10.
Bij een groot deel van de producten was sprake van aan afnemende omzet, mede als gevolg van een middenprijs die onder druk stond. Enkele uitzonderingen daarop waren de tros-chrysant en de Santini. Bij een toenemende omzet van bijna 20 procent nam de middenprijs toe met maar liefst 0,11 tot een niveau van 0,31.
De middenprijs van Santini nam ook verder toe en kwam uit op een niveau van 0,19 (+ 0,03), wat tot een omzetstijging leidt van 3 procent.
Ook de enkelbloemige Lisianthus vertoonde een gunstig marktbeeld. De middenprijs steeg namelijk tot een niveau van 0,44 (+ 0,06) zodat ook de omzet verder toenam (+ 7 procent).
Bij lelie was over de hele linie een afnemend aanbod te zien. Bij de Aziatische hybriden kwam de middenprijs uit op een niveau van 0,35 (+ 0,06), bij een afnemend aanbod van 23 procent. Lilium Longiflorum daarentegen nam af in middenprijs tot een niveau van 0,38 (- 0,03), terwijl het aanbod hier ook sterk afnam met 15 procent. De Oriental-hybriden nam met 0,04 af in middenprijs tot 0,66, terwijl hierbij het aanbod ook afnam (- 5 procent).

De eerstvolgende bloemenfeestdag is Secretaressedag op 21 april aanstaande.

Planten
Deze week geen weekbericht over planten.


---