Gemeente Ede

nummer 65 / Ede, 5 april 2005

Huisvestingsplan budget neutraal
Gemeente koopt gebouw de Vleugel

Bouwbedrijf Van Grootheest overhandigt woensdag aan wethouder Peter van t Hoog de sleutel van het nieuwe gebouw `De Vleugel`. Met de aankoop bereikt de gemeente meerdere huisvestingsdoelen zonder dat zij extra geld investeert. Interne verhuizingen zorgen ervoor dat het huurpand aan de Telefoonweg kan worden opgezegd. De gemeente ontvangt extra inkomsten uit huur, omdat het CWI zich in de toekomst vestigt in het gemeentehuis. Er is in het gebouw ook ruimte voor bijvoorbeeld uitzendbureaus. De hoofddoelstelling dat de huisvestingsplannen betaald moeten worden uit bestaande budgetten, is daarmee behaald.

In de komende tijd gaat er veel gebeuren op het gebied van huisvesting. Naast de oplevering van `De Vleugel` begint de verbouwing van een deel van het gemeentehuis (bouwdeel A). Daarnaast bestaan er plannen voor de bouw van een Beursvloer onder de trouwzaal op het Raadhuisplein. In dit gebouw worden alle voorzieningen op het gebied van werk en inkomen gevestigd.

Doelstellingen
De realisatie van de Vleugel en de andere bouwplannen passen binnen de doelstellingen voor huisvesting. Eén van deze doelstellingen was dat de gemeente alle voorzieningen voor huisvesting centraal rond het Raadhuis wilde vestigen. Verder wil de gemeente ook alle publieksbalies op het Raadhuisplein vestigen. Dit is duidelijker voor de inwoners.

`De Vleugel`
Op de hoek van de Arnhemseweg en de Raadhuisstraat staat het nieuwe gebouw `De Vleugel`. Hier wordt het grootste deel van de sector Educatie Welzijn en Zorg gehuisvest. `De Vleugel` staat op loopafstand van het Raadhuis. Dat is beter voor het functioneren van de organisatie. Het gebouw voldoet aan alle eisen van een modern kantoor.

Bouwdeel A
Het gemeentehuis is dertig jaar oud en is toe aan vernieuwing. Andere bouwdelen van het gemeentehuis zijn al eerder vernieuwd, nu is bouwdeel A aan de beurt. De belangrijkste reden daarvoor is dat de technische installatie vervangen moet worden. Ook de entree en de hal van het gemeentehuis worden vernieuwd. De hal wordt groter en krijgt een moderne uitstraling en er komt een nieuwe, representatieve entree. Tijdens de verbouwing van bouwdeel A verhuist het college van burgemeester en wethouders tijdelijk naar gebouw `De Sterrenberg`.

`Beursvloer`
Er zijn ook plannen voor de bouw van een `Beursvloer` onder de trouwzaal. In dit gebouw komen alle voorzieningen op het gebied van werk en inkomen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zal hier gevestigd worden en een groot deel van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ). Er is in dit gebouw ook ruimte voor bijvoorbeeld uitzendbureaus. De Beursvloer wordt dé plaats waar inwoners terecht kunnen voor banen en uitkeringen. Dat is makkelijk en duidelijk. Bovendien komt de Beursvloer in de buurt van de andere balies. De gemeente kan ruimtes in het gebouw verhuren aan bijvoorbeeld uitzendbureaus. Op deze manier verdient zij de investering terug.
---