NEN



CE-markering voor Whirlpoolbaden uitgebreid

Naast eisen aan het elektriek nu ook eisen aan het bad zelf

NEN heeft een Europese norm met eisen voor whirlpools gepubliceerd: NEN-EN 12764. Naar verwachting moet vanaf september 2006 informatie hierover aan de CE-markering worden toegevoegd.

Al langere tijd staat CE-markering op bubbelbaden. Hierdoor weten we dat het elektrische deel van het bad veilig is. Binnenkort wordt in het offciële publicatieblad van de Europese gemeenschap bekend gemaakt wanneer ook informatie over de veiligheid van het bad zelf moet worden toegevoegd. Het gaat om de volgende informatie:
* kan er geen haar vast komen te zitten;

* is het bad goed schoon te maken;

* blijft het bad ook na verloop van tijd goed schoon te maken (komen er geen scheurtjes in en kan het tegen schoonmaakmiddelen).

Wie test
Fabrikanten van whirlpoolbaden moeten de testen die in NEN-EN 12764 staan uitvoeren. Ze mogen er iemand voor inhuren, maar ze mogen het ook zelf doen. Dit moet bij elk nieuw type bad en ook als een bestaand type wijzigt. Bovendien moet de fabrikant een systeem van productiecontrole hebben. Dat kan bijvoorbeeld ISO 9000 zijn.

Bestellingen
NEN-EN 12764 is te bestellen bij NEN-Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, fax (015) 269 02 71,
e-mail: bestel@nen.nl, internet: www.nen.nl.
Nadere informatie is te krijgen bij mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 251, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl of bij NEN-Klantenservice.