Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-357       |
|                                            |Arnhem|23 maart 2005  |
|                                            |,     |               |
UITNODIGING VOOR DE PERS

STEDEN EN PROVINCIE GAAN DYNAMISCH DOOR MET STEDENBELEID Gedeputeerde Wijsman: 'elkaar bij de les houden'

Het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) is een succes. Niet voor niets is een tweede periode ingegaan (2005-2007) waarin de acht grote steden samen met de provincie werken aan de ontwikkeling van vitale en complete steden in relatie tot hun omgeving en elkaar. Problemen op het sociaal-economische en fysieke vlak moeten worden opgelost met speciale projecten. Op vrijdag 1 april worden tijdens een boottocht van Arnhem naar Nijmegen de 8 contracten ondertekend die het college van Gedeputeerde Staten met de steden heeft afgesloten.

GSO-gedeputeerde Wijsman zal in zijn welkomstwoord de steden voorhouden dat de provincie meer is dan de spreekwoordelijke steunpilaar met geld. Op een gegeven moment is de verdeling rond en moet je het doen met wat je krijgt. Verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen, daar draait het volgens Wijsman om. Concreet betekent dit dat met de aanjaagfunctie van het GSO-geld de steden zelf, met hun inwoners, tot een structurele verbetering van het klimaat in de stad moeten komen. Maar ook naar buiten kijken is het devies van Wijsman. De regio moet betrokken worden bij het stedelijk gebeuren. Uit de door de steden opgestelde MeerjarenOntwikkelingsProgramma's (MOP's) is gebleken dat de prioriteiten van de provincie en de plannen van de steden goed overeenkomen. Veiligheid, jeugd, leefbare en krachtige wijken en de dak- en thuislozenproblematiek zijn de centrale thema's. Maar waar het voor Wijsman allemaal om draait is de antibureaucratische aanpak. 'Denken en doen tegelijkertijd en over grenzen heenkijken'. Hij verwacht van de steden dat ze meteen aan de bel trekken wanneer er iets mis dreigt te gaan. Elkaar bij de les houden is zijn devies.

Programma
Het programma van vrijdag 1 april begint om 9.00 uur aan de Arnhemse Rijnkade met de inscheping. Tijdens de vaart naar Nijmegen spreekt gedeputeerde Nico Jan Wijsman. Na hem houdt prof.dr. P. Kooij een inleiding met als titel 'Gelderse steden in lange termijn perspectief'. Vervolgens worden de acht stadscontracten ondertekend waarna het woord is aan de burgemeester van Doetinchem en voorzitter van de G8, Margreet Horselenberg. Bij aankomst op de Waalkade in Nijmegen wordt gewandeld naar de Stratenmakerstoren, waar Nijmeegs burgemeester Guusje ter Horst het gezelschap ontvangt. Na de lunch vertrekt men om 13.00 uur per bus weer naar het provinciehuis in Arnhem.

Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij van harte uitgenodigd om het programma bij te wonen. Tussen de toespraken door is er ruimschoots gelegenheid om met de bestuurders van de acht steden en de provincie van gedachten te wisselen. In verband met de bezetting op de boot, de te reserveren lunches en de busreis wel het dringende verzoek van tevoren aan te geven waar u bij aanwezig wilt zijn (zie hieronder).