Ingezonden persbericht
Agenda openbare programmering Felix Meritis April 2005
1-2 april
Felix Meritis - Zuilenzaal
Een ander Joods geluid
Justice and War Crimes: The Case of Israel
Aanvang 18.00 uur (1 april) / 10.30 uur (2 april)
Toegang E 12,- (voor 2 dagen incl. koffie/thee en lunch)
Symposium
Het Israëlische leger maakt zich regelmatig schuldig aan oorlogsmisdaden. Schokkende foto's en ooggetuigenverslagen van oorlogsmisdaden verschijnen niet zelden in de media. Deze misdaden worden echter vaak verhuld; ze zijn deel uit gaan maken van een geaccepteerde realiteit.
Deze conferentie brengt rechtsgeleerden, activisten en beleidsmakers uit Israël, Palestina en Europa bijeen. De sprekers zullen het beleid van liquidaties, mishandeling bij controleposten, de behandeling van politiek gevangenen, de verwoesting van Palestijnse eigendommen en oorlogsmisdaden op het medische vlak bespreken. Farah Karimi (GroenLinks) zal de mogelijkheden bespreken om plegers van oorlogsmisdaden in Nederland aan te klagen. De conferentie richt zich op de reacties van nationale en internationale rechtssystemen op oorlogsmisdaden in Israël. De panels zullen worden voortgezeten door leden van Een Ander Joods Geluid, waaronder Hedy d'Ancona. Zij sluiten de conferentie af met concrete aanbevelingen voor verdere actie door de internationale gemeenschap om oorlogsmisdaden te voorkomen en oorlogsmisdadigers aan te klagen.
Het tweedaagse programma wordt op vrijdag 1 april geopend door dr. Kathleen Cavanaugh, een expert op het gebied van internationaal- en mensenrecht uit het Irish Centre for Human Rights met de voordracht: De wet herschrijven: Israël en de Bezette Gebieden.
2 april
Felix Meritis - Concertzaal
Stichting KAMermuziek Amsterdam:
Ensemble Caméléon - Trapèze!
Aanvang 20.15 uur
Toegang E 21,50
Muziek
Spreekstalmeester Ilja Leonard Pfeiffer verkent de grenzen van zijn taal en stembanden. Ensemble Caméléon zoekt met ware doodsverachting de uitersten op van hun techniek en muzikaliteit in dit ultravirtuoze, wervelende programma rondom het ballet Trapèze! (1924) van Sergej Prokofjev. Het is een kettingcompositie van twaalf in Nederland wonende en werkende componisten en de Nederlandse dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De componisten zijn gevraagd om verschillende circusnummers muzikaal te verbeelden. Pfeiffer praat en reciteert de circusvoorstelling aan elkaar. De bezetting is gelijk aan die van het ballet Trapèze van Prokofjev, dat het andere onderdeel vormt van deze avondvullende voorstelling.
Verder werken van Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Alfred Schnittke en Niccolo Paganini.
Sonja van Beek en Annelieke van Beest - viool
Francien Schatborn en Joel Waterman - altviool
Johan van Iersel en Floris Mijnders - cello
Wilmar de Visser - contrabas
Met medewerking van Aisling Casey (hobo), Hans Colbers (klarinet) en Ilja Leonard Pfeiffer (spreekstalmeester).
7 april
Felix Meritis - Concertzaal
Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi
Taberna Mylaensis in Concerto
Aanvang 20.00 uur
Toegang E 15 / E 12,50 voor leden van het Cultureel Instituut van Italië op vertoon van de lidmaatschapskaart
Muziek
Sicilië: kruispunt tussen Afrika en Europa, met cultuurinvloeden uit Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje en de Maghreb.
Onder de heerschappij van Frederik II van Hohenstaufen (1194-1250), Rooms-Duitse keizer en koning van Sicilië, kende het eiland een voor Europa belangrijke bloeiperiode op vele gebieden. Met de dichtkunst aan zijn hof in Palermo werd de basis gelegd voor de huidige Italiaanse taal. Historici prijzen hem onder meer om zijn patronage van de kunsten en zijn belangstelling voor de wetenschap.
De in 2004 in Amsterdam opgenomen cd E vinniru du mari.Federicu van Taberna Mylaensis vormt een eerbetoon aan deze controversiële middeleeuwse, maar modern aandoende vorst bijgenaamd Stupor Mundi, "hij die de wereld versteld doet staan". Het ensemble is sinds 1975 onder leiding van Luciano Maio, die afwisselend woont en werkt in Amsterdam en op Sicilië, toonaangevend in de Siciliaanse volksmuziek.
Luciano Maio - zang, gitaar, mandoline, mondharp, tamboerijn
Antonio Vasta - accordeon, doedelzak, piano, zang
Vincenzo Castellana - percussie, tamboerijn, djembé, darboeka, zang
Antonio Putzo - Siciliaanse fluiten, klarinet, zang
Mario Incudine - mandoline, mandola, gitaar, bouzouki
7 april
Felix Meritis - Koepelzaal
Forum voor Europese Cultuur
'Risicoburgers in de veiligheidsstaat - Wie niets misdaan heeft hoeft niets te vrezen?' door prof. dr. mr. Herman van Gunsteren
Aanvang 20.00 uur
Toegang E 10,-
Lezing
Ter verdediging van de vrije democratische wereld benoemen haar leiders gevaren en nemen ze maatregelen. Maar zien ze de echte gevaren wel? Een dreiging is iets wat nog niet gebeurd is. Daarover kan je dus niet liegen, maar wel veel fantaseren. Zijn de maatregelen misschien schadelijker dan het gevaar dat ze beogen te keren? In een tirannie worden mensen gedisciplineerd door angst. Wat gebeurt er met een democratie als angst ook daar het beginsel van ordening wordt?
Herman van Gunsteren is emeritus hoogleraar Politieke theorieën en Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Eerder verscheen van zijn hand onder andere Woordenschat voor verwarde politici en Gevaarlijk veilig - terreurbestrijding in de democratie.
9 april
Felix Meritis - alle zalen
Nacht van de Filosofie 2005: Overvloed en onbehagen
Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.00 uur)
Toegang E 35,-
Manifestatie
Het begint zo langzamerhand een begrip te worden: de Nacht van de Filosofie. Op 9 april vindt alweer de vierde editie plaats in Felix Meritis. Bezoekers van vorige edities van de Nacht van de Filosofie weten dat er behalve het spotten van beroemdheden in Felix Meritis nog veel meer te beleven valt. Van toilet tot zolderkamertje - heel het gebouw ademt filosofie. Het thema van de Maand van de Filosofie (waar de Nacht van de Filosofie een onderdeel van is) is Overvloed en onbehagen. We zijn, anno 2005, zeer welvarend en toch hebben we voortdurend het idee dat het ons aan van alles ontbreekt. Het menselijk tekort is het ervaren van schaarste in tijden van overvloed. Hoe kan dat? Wat kunnen we eraan doen? Mogen we wel klagen?
Programma
De Nacht van de Filosofie wordt weer een bruisende manifestatie, vol met debatten, interviews en ludieke optredens in het teken van het thema Overvloed en onbehagen.
Met:
. Peter Sloterdijk - Duitslands belangrijkste filosoof van dit moment, auteur van de imposante Sferentrilogie
. Wilhelm Schmid - levenskunstfilosoof, auteur van 'Handboek voor de levenskunst' (Ambo 2004)
. Arnon Grunberg & Marek van der Jagt - schrijvers van het essay voor de Maand van de Filosofie
. Peter Greenaway - Britse filmmaker en kunstenaar
En verder:
. Lessen in het effectief klagen met als voorbeeld Arthur Schopenhauer, met Yvonne Kroonenberg en het duo Henkes & Bindervoet;
. Ad Verbrugge gaat in gesprek met Dick Pels op zoek naar de oorzaak van het onbehagen in de cultuur;
. Marathoninterview met de Leuvense filosoof Samuel IJsseling over de rijkdom van het Griekse denken tot aan Nietzsche;
. Rutger Claassen en Andrée van Es zoeken uit hoe het gaat met de geestelijke gezondheid van Nederland;
. Amerikaanse cultuurpsycholoog Charles Murray praat met Prem Prem Radhakishun over het ontstaan van het menselijk genie;
. Beatrijs Ritsema vertelt hoe het hoort, Karim Benammar organiseert een potlach, Yvonne Zonderop roept op tot optimisme, Liesbeth Noordegraaf verleidt een bankier, Johan Braeckman ziet de explosieve toename van de wereldbevolking als een uitdaging en Bert Keizer staat met een been in het graf;
. Pleidooien van wereldverbeteraars als Désanne van Brederode, Paul Cliteur, Baukje Prins, Pieter Pekelharing en Loesje;
. Stand-up philosophy;
. Uitreiking van de Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2004;
. Café Philo onder leiding van Miriam van Reijen;
. Dansen op het filosofenbal;
. Debatwedstrijd tussen scholieren;
. Live-muziek en nog veel meer!
KAARTEN BESTELLEN
Kaarten zijn te koop aan de kassa van Felix Meritis of u kunt kaarten bestellen via het machtigingsformulier, dat u kunt downloaden van de website: www.felix.meritis.nl
Voor meer informatie zie: www.maandvandefilosofie.nl / www.felix.meritis.nl
16 april
Felix Meritis - Concertzaal
Stichting KAMermuziek Amsterdam:
Stichting het 20ste Eeuwse Lied - Julius Röntgen en Edvard Grieg: een muzikale vriendschap
Aanvang 20.15 uur
Toegang E 25,-
Muziek
Muziektheaterprogramma over de warme vriendschapsband tussen Julius Röntgen en Edvard Grieg. Hun uitgebreide briefwisseling vormt een uniek document waarin beide componisten openhartig commentaar geven op elkaars werk of dat van anderen. Ook doen zij verslag van hun kleurrijke ervaringen en belevenissen op muzikaal, maatschappelijk of politiek terrein. Meer dan 200 brieven van beide componisten zijn bekend uit de jaren 1883-1907 en onlangs zijn nog nieuwe brieven ontdekt door de Röntgen-biograaf Jurjen Vis.
Mattijs van de Woerd en Henk Neven - bariton
Reinild Mees - piano
Tom Jansen - verteller
Frans Weisz - regie
Marleen Prins - dramaturgie
17 april
Felix Meritis - Concertzaal
Stichting KAMermuziek Amsterdam:
Röntgen 150 jaar
Aanvang 14.15 uur
Toegang E 20,-
Muziek
Folke Nauta - piano
Francien Schatborn - altviool
Jeannette Koekkoek - piano
Bram van Sambeek - fagot
Julius Röntgen:
. Sonate voor altviool en piano nr. 1 in c, 1924
. Sonate voor fagot en piano in As, 1929
. Enkele werken voor piano solo
21 april
Felix Meritis - Koepelzaal
VIP05
As long as we love...
Aanvang 20.00 uur
Toegang E 7,-
Film & Lezing
Wat zou het leven zijn zonder liefde? Koel en kleurloos wellicht? Saai, misschien? Er is in ieder geval geen onderwerp zo veelbesproken als de liefde en relaties. Elke film kent wel zijn passages over de liefde. In hoeveel boeken draait de plot om de liefde? Hoeveel bladen worden vol geschreven over de liefde en haar problematiek?
Vroeger was het simpel: op een goed moment koos je, of (in andere culturen) werd je gekoppeld aan een levenspartner. Duidelijkheid voor de rest van je leven. En nu? De verstikking van vroeger is ingeruild voor vrijheid en blijheid. Hoewel, blijheid? Voor veel jonge Amsterdammers is de TV-serie Sex in the City zeer herkenbaar: grote vrijheid, een veelheid aan flirts en relaties. Maar ook: achterblijven en eenzaamheid in de grote stad. Want voor lang niet iedereen zit tussen al die relaties 'de ware'. Die kom je zomaar niet tegen. Zelfs niet op de vele datingsites. En trouwens, ook als je hem/haar wél hebt ontmoet, ben je dan in staat om werkelijk te kiezen? Nu voor later?
Op deze derde VIP05 avond gaat het over 'liefde en relaties'. De Amerikaan Rob Luddwick zal aan de hand van een hedendaagse film ingegaan op moderne relaties. Kijk op www.vip05.nl om te zien welke film vertoond en besproken zal worden. Wat betekent liefde in onze tijd en in de grote stad? Verliefd zijn en verliefd blijven? Waarom kiezen? En is de liefde 'as long as we love' of 'as long as we live'?
21 april
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie
Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.
22 april
Felix Meritis - Zuilenzaal
VPRO Gids
Bob den Uyl Prijs 2005
Aanvang 16.00 uur
Toegang gratis
Prijsuitreiking
Na de succesvolle uitreiking van de eerste Bob den Uyl Prijs in Rotterdam vorig jaar februari, wordt de winnaar van 2005 in Amsterdam bekendgemaakt. De Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek van het jaar werd in het leven geroepen door de VPRO Gids en is mede bedoeld om het werk van de in 1992 overleden Rotterdamse schrijver Bob den Uyl onder de aandacht te brengen. Winnaar werd de Vlaamse auteur Rudi Rotthier die de prijs, bestaande uit 2500 euro en een plastiek, in Hotel New York in ontvangst nam voor zijn actuele en fascinerende boek De Koranroute (uitg. Atlas).
De uitreiking van de Bob den Uyl Prijs 2005 (voor het beste reisboek van 2004) in Felix Meritis wordt omlijst door diverse activiteiten. Zo praat Nico Keuning over de vorderingen van zijn Bob den Uyl-biografie. Bovendien wordt, na de succesvolle lancering vorig jaar van Het reizen vereist sterke zenuwen (10.000 verkochte exemplaren!) een tweede, geheel nieuw samengestelde, bundel van Den Uyl-verhalen gepresenteerd. Titel: Er kon niets verkeerd gaan. (uitg. Thomas Rap).
Maar het belangrijkste onderdeel van deze middag is uiteraard de bekendmaking van de winnaar van de Bob den Uyl Prijs; ditmaal bestaande uit een plastiek en een geldbedrag van 5000 euro.
Reserveren: via het secretariaat van de VPRO Gids (Heleen van Rheenen: (035) 671 26 65 / h.van.rheenen@vpro.nl)
28 april
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie
Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.
---- --