Openbaar Ministerie
1 april 2005
Werkstraf voor computerhacker
Vandaag heeft de rechtbank te Utrecht een werkstraf van 60 uur opgelegd voor hacken. De toen 18-jarige verdachte wist binnen te dringen bij een Amerikaans bedrijf en de hand te leggen op plattegronden en afbeeldingen van onder andere het Pentagon. Zijn bedoeling was aan te tonen dat de beveiliging tekort schoot.
Het onderzoek kwam op gang toen in Amerika werd vastgesteld dat er gehackt was bij het bedrijf. Het onderzoek leidde naar een Nederlander waarna het onderzoek in Nederland is voortgezet. De verdachte is daarna meerdere malen gehoord. Ter zitting bekende hij het hacken. In geval van het Pentagon kreeg hij toegang tot technische bouwtekeningen. Hij heeft dit materiaal echter nooit aangeboden of te gelde willen maken. Hij heeft ook contact opgenomen met het bedrijf, een rapport geschreven over de tekortkomingen in de beveiliging en aanbevelingen ter verbetering gedaan. De officier van justitie stelde dan ook dat het bedrijf blij mag zijn dat hij de hacker was en niet iemand met slechte bedoelingen. Maar dat neemt niet weg dat er een strafbaar feit, computervredebreuk, is gepleegd, een ernstig feit waar maximaal vier jaar gevangenisstraf op staat. Zij eiste 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.
De rechter woog, net als de officier, mee dat het feit al van enkele jaren terug is, dat de verdachte nooit eerder en daarna ook niet meer in aanraking is geweest met justitie, dat de intentie niet kwaad was en dat hij het bedrijf in feite een dienst heeft bewezen door te wijzen op de beveiligingslekken. Hij legde een werkstraf op van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Het openbaar ministerie beraadt zich nog over het instellen van hoger beroep.