D66

Oproep van NCRV aan D66 leden

De NCRV heeft vandaag in een advertentie in verschillende dagbladen een oproep gedaan aan de leden van D66 om tegen het paasakkoord te stemmen, daarbij refererend aan uitgangspunten van de partij. Het is natuurlijk lovenswaardig wanneer een organisatie zich verdiept in uitgangspunten van D66. Laat echter duidelijk zijn dat de NCRV in haar advertentie een verkeerde voorstelling van zaken geeft over de mediaparagraaf in het paasakkoord.

De NCRV stelt onder meer dat het kabinet zeggenschap krijgt over de inhoud van het programma-aanbod. Niets is minder waar. In de tekst van het paasakkoord is letterlijk opgenomen dat omroepverenigingen volledig autonoom zijn ten aanzien van de inhoud van programmas. Om de wenselijke en noodzakelijke pluriformiteit in het programma-aanbod te garanderen is daarnaast juist overeengekomen dat omroepverenigingen spelers blijven in het publieke bestel en zich primair zullen richten op de functies opinie en maatschappelijk debat. In haar poging tot empathie slaat de NCRV de plank dus mis.

Binnen de coalitie is verder afgesproken dat de Raad van Bestuur zal gaan over het totaal van de publieke omroep. Er is meer dan ooit behoefte aan één kapitein op het schip om de slagvaardigheid van de publieke omroep in een voortdurend veranderend medialandschap te vergroten. Op het Congres zullen D66-leden over dit punt en andere aspecten van de mediaparagraaf uit het akkoord uitgebreider worden geinformeerd.
1-4-2005 09:25