Protestantse Kerk in Nederland


Zeebeving treft vooral de eilanden Nias en Simeuleu

(1-4-2005)

Update 31 maart 2005

Op Tweede Paasdag zijn Atjeh en Sumatra opnieuw opgeschrikt door een zeebeving. Deze keer vond de beving, met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter, op 200 km voor de kust van Midden-Sumatra plaats. Zij had geen tsunami tot gevolg, maar de Noord-Sumatraanse eilanden Nias en Simeuleu zijn zwaar getroffen. De noodtoestand is afgekondigd.

Noodhulppartners
YTB en YEU, twee Indonesische partnerorganisaties van Kerkinactie en ICCO coördineren hun hulpwerk. Beide organisaties (YEU en YTB) waren ook kort na de zeebeving op Tweede Kerstdag aanwezig op de eilanden. Ook CWS Indonesië, een ander partnerorganisatie van Kerkinactie, is werkzaam in het getroffen gebied.

YEU medische zorg en staf
YEU heeft al een helikopter naar Nias gestuurd met aan boord drie artsen en een verpleegkundige. Dit medische team heeft zijn diensten verleend aan 520 patiënten op 8 locaties. 23 patiënten zijn naar een grote ziekenhuis in Medan gevlogen om aanvullende zorg te krijgen. Hun veldhospitaal is gevestigd in een school, nabij de helicopterlandingsbaan. Op 31 maart kwam de Indonesische president hier bij hen op bezoek. Ook in de Jami Hilir moskee en een sportcentrum verleent YEU medische zorg.

YEU stuurde daarnaast noodhulpgoederen naar Gunungsitoli, de grote stad aan de oostkust van Nias. Het gaat om 20 dozen met medische voorraden en apparatuur, voedsel, tenten, hygiëne boxen, maandverband en twee generators. Binnenkort verwacht YEU twee moteren en operatie apparatuur te ontvangen uit Medan. Momenteel bouwt YEU diverse sanitaire faciliteiten in Gunungsitoli.

YTB voedsel en staf
YTBs trucks met noodhulpgoederen (voedsel en drinkwater) kwamen op 31 maart per schip aan op de eilanden. YTBs uitvoerende partnerorganisatie BPB Nias distribueert de aangekomen goederen:
* Er zijn drie tenten beschikbaar gesteld voor getroffenen.
* In twee noodhulpcentra zijn rijst, noodles, suiker, biscuits, melk, kerosine, kookbenodigdheden aangekomen.
* In Lasara en in de Theologische Hogeschool Sunderman zijn twee gaarkeukens geopend. In de slaapvertrekken van de hogeschool verblijven veel vluchtelingen.

In totaal zijn 27 vrijwilligers van YTB in het rampgebied aanwezig. Zij houden zich bezig met begeleiding, informatie verzameling, gaarkeukens en administratief werk. Twee stafleden van YTB zijn in Gunungsitoli aangekomen en helpen met de evacuatie van overlevenden.

CWS non-food items
Een andere partner van Kerkinactie en ICCO Church World Service Indonesië verscheept 1 april per UN helicopter:
* 1000 pakketten noodhulpgoederen

* 35 kisten medicijnen

* 14 dozen met plastic handschoenen

* 500 tenten

* waterzuiveringsunits en verwante apparatuur

naar Nias.
Twee stafmedewerkers van CWS en een collega uit Noorwegen vliegen mee om ter plaatse de behoeften van de overlevenden in kaart te brengen. Een van hen is gespecialiseerd in waterzuivering.

Laatste stand van zaken

Nias:
20% tot 50% van de gebouwen in Gunungsitoli is ernstig beschadigd, waaronder het ziekenhuis en vier kerken. Het gaat vooral om cementen en stenen gebouwen. De elektriciteit is uitgevallen en telefoonverbindingen zijn verbroken. Het vliegveld is beschadigd en kan niet worden gebruikt. Het blijft moeilijk om het aantal dodelijke slachtoffers in kaart te brengen. De schattingen liggen tussen de 300 en 500 doden. Maar onder het puin zullen ongetwijfeld nieuwe doden vandaan komen.

Simeuleu:
Op dit eiland hebben 12.000 mensen geen huis meer om naar terug te keren. Ook hier zijn er geen elektriciteits- en telefoonverbindingen, waardoor er weinig informatie vrijkomt.

Er is nog geen goed zicht op de gevolgen van de zeebeving in de afgelegen gebieden op het eiland. ACT, de alliantie van oecumenische noodhulporganisaties, waar Kerkinactie en ICCO lid van zijn, heeft 500.000 dollar bestemd voor noodhulp.