Gemeente Hardenberg

Maart 2005 - Kaders bibliotheek vastgesteld

Kaders bibliotheek vastgesteld

Het bibliotheekbestuur en de gemeente Hardenberg hebben samen de kaders bepaald waarbinnen de bibliotheek Hardenberg de komende jaren haar beleid zal uitvoeren. Hiermee zijn een aantal problemen, die in het verleden hebben gespeeld, opgelost. Zo zijn er bijvoorbeeld over en weer duidelijke afspraken gemaakt over de financiën, het onderhoud van de bibliotheken en de verantwoordelijkheden die beide instellingen ten opzichte van elkaar hebben. De afspraken die nu zijn gemaakt komen er op neer dat de gemeente opdrachtgever is van de bibliotheek en daarmee een kaderstellende rol heeft op het gebied van financiën en het beleid. Het bibliotheekbestuur draagt vervolgens de verantwoordelijkheid voor de uitvoering ervan.

De afspraken die nu tussen het bibliotheekbestuur en de gemeente zijn gemaakt hebben betrekking op de periode 2005 - 2007. Bij de uitwerking van deze overeenkomst heeft de gemeente ook een relatie gelegd met de 'toekomstvisie' die het afgelopen jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. Dit betekent dat niet alle vormen van dienstverlening op alle kernniveaus aanwezig hoeven te zijn, maar dat er in de toekomst meer onderscheid zal worden gemaakt tussen, kleine- grote-, en centrale kernen.

In de nota is tevens te lezen dat het bibliotheekbestuur en de gemeente van mening zijn dat alle inwoners van de gemeente Hardenberg in staat moeten worden gesteld om gebruik te kunnen maken van de bibliotheek, maar dat de bibliotheek niet langer wordt gesubsidieerd om de abonnementsprijzen zo laag mogelijk te houden. De gemeente heeft met de bibliotheek afgesproken dat zij haar dienstverlening zodanig zal neerzetten dat alle inwoners van Hardenberg hiervan gebruik kunnen maken. Dit betekent dat de bibliotheek ook in de toekomst de inwoners van de gemeente in staat stelt informatie te ontsluiten en de zelfredzaamheid te vergroten.

Andere afspraken die zijn gemaakt tussen bibliotheekbestuur en gemeente hebben betrekking op bundeling en samenwerking tussen verschillende voorzieningen. Zo onderschrijft het gemeentebestuur bijvoorbeeld het belang van deelname van de bibliotheek in het LOC+.

Tegelijkertijd zal in de toekomst het accent van de bibliotheek niet uitsluitend op uitlenen van boeken en andere media, maar komt het accent meer te liggen op 'vrije inloop'. Hierbij moet de bibliotheek bijvoorbeeld als sociaal of cultureel trefpunt gaan dienen. Dit heeft tot gevolg dat de bibliotheek meer mogelijkheden krijgt zich te profileren als dienstverlenende instelling.

De gemeente heeft het bibliotheekbestuur verder toezeggingen gedaan dat gezien de turbulente periode, met fusietrajecten, bezuinigingen en bestuurswisselingen de bibliotheek tussen 2005 - 2007 zoveel mogelijk wordt ontzien bij bezuinigingen. De bibliotheek krijgt op deze wijze de tijd om de organisatie en het beleid stevig in de samenleving neer te zetten. De kadernota zal in de gemeenteraadsvergadering van 28 april worden behandeld.